Hírek

A természetkedvelők imádni fogják: növényhatározó a telefonban

Minden családban van legalább egy olyan természetkedvelő rokon, aki keni-vágja a növények nevét egy-egy kirándulás során. Ha a fenti állítás a te családodra pont nem lenne jellemző, akkor sincs nagy baj, mert magyar fejlesztők megalkottak egy olyan appot, amely – ha nem is helyettesíti a családtagot – hozzájárulhat a flóra közelebbi megismeréséhez.

A Phyto projekt megalkotásakor az volt a cél, hogy egy olyan telefonokra írt alkalmazást hozzunk létre, amelynek segítségével bárki könnyedén azonosíthatja az országban előforduló növényeket, első lépésben fákat, pusztán a leveleik alapján – nyilatkozták a szegedi szakemberek a Népszabadságnak.

A dologban benne rejlik az is, hogy az app újabb és újabb növényfajokat ismerjen fel – de ehhez a mi segítségünkre van szüksége, ami felettébb megnyugtató ebben az elapposodott világban.

A növények azonosítása

A mobiltelefon gazdája kiválaszthatja, hogy új képet szeretne-e készíteni, vagy pedig a galéria segítségével azonosítana egy növényt.
A sikeres azonosításhoz az kell, hogy a levélről készült kép egy homogén (lehetőleg fehér) színű háttér előtt készüljön (például a levelet helyezzük egy fehér lapra).
Az azonosítás a lefényképezett levél alapján történik, majd egy eléggé komplex képfeldolgozási eljárás nagyon sok paramétert próbál figyelembe venni (így például a levélerezet és a levélfelület arányát, a levél alakját), amelyek alapján a program egy mintahalmazon mesterségesintelligencia-algoritmus segítségével dönti el, hogy az adott levél milyen növényhez tartozik.
Amint elkészült a kiértékelés, az algoritmus az egyezési százalékokkal együtt megjeleníti az öt legvalószínűbb találatot.
Ez után a felhasználó elmentheti, illetve feltöltheti a szerverre az adott felvételt.

Feltételezzük, hogy a felhasználó hozzájárulásával: a telefonok csatolják a személy tartózkodási helyét, így későbbiekben arra is lehetőség nyílik, hogy a szoftver felhasználója képet kapjon arról, hogy melyik növény merre található, sőt, a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy az általuk, illetve mások által készített felvételeket megtekintsék.

A teljes cikk itt olvasható

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás