Hírek

Budapesten csapnak össze a diákok

Európa minden részéből érkeznek országos győztesek az Európai Ifjúsági Vitaverseny döntőjére, hogy megvitassák „A globális vegyipar 50 éves evolúciója: mi következik ezután?” nagyívű témáját. Idén Magyarország ad helyet az EPCA 50. jubileumi éves találkozójának, melynek keretén belül október 2-án vitatják meg a fiatalok a tudomány és a fenntarthatóság szerepét.

A 2016. évi Európai Ifjúsági Vitaverseny (EYDC) európai döntőjében Budapesten harminc olyan diák találkozik egymással, akik korábban az Európa különböző országaiban megtartott nemzeti vitaversenyeken győzelmet arattak. Az EPCA és a PlasticsEurope által szervezett eseményen a nemzeti versenyeken diadalmaskodó döntősök országuk képviseletében állnak ki. A brüsszeli székhelyű EPCA a globális vegyipari üzleti közösség minőségi, európai hálózata, tagjai között a vegyipari termelő cégek mellett beszállítók, ügyfelek és szolgáltatók egyaránt megtalálhatók.
 
2016. áprilisa és szeptembere között kilenc európai államban rendeztek országos versenyt, ahol a 16–19 év közötti diákok arról vitáztak, hogy hogyan is képzelik el a jövőt: petrolkémiai iparral és műanyagokkal, avagy nélkülük. Belgiumban, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, összesen mintegy 500 diák kapott lehetőséget arra, hogy megvitassa a petrolkémia és a műanyagok szerepét a jövőben.
 
„Nemcsak azért indítottuk útjára az Európai Ifjúsági Vitaversenyt, hogy előmozdítsuk a STEM (tudományos tárgyak, technológia, mérnöki tudományok és matematika) oktatást, hanem azért is, hogy meghallgassuk, hogy a mai fiataloknak, a leendő vezetőknek milyen mondanivalójuk van a számunkra. Véleményük elősegíti a mi gondolkodásunkat is az iparágunk jövőbeli fejlődését illetően, miközben a holnap kihívásaira keressük a választ” – mutatott rá Cathy Demeestere, az EPCA vezérigazgatója. „A műanyag- és a vegyipar lelke az innováció. Fontos, hogy a jövő tudósai készen álljanak, amikor átadjuk nekik a stafétát és lehetővé tesszük számukra, hogy egy környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb jövő irányába tegyenek lépéseket” – foglalta össze Karl-H. Foerster, a PlasticsEurope ügyvezető igazgatója.
 
Eme kiemelkedő verseny tíz európai győztesét az iparág, a sajtó, a tudományos világ, a civil szervezetek, az EPCA és a PlasticsEurope képviselőiből álló zsűri fogja kiválasztani. Ez egy egyedülálló lehetőség egyrészt arra, hogy a diákok kellő meggyőződéssel adhassák elő véleményüket, másrészt pedig arra, hogy a két iparág képviselői kapcsolatba kerülhessenek velük, meghallgassák őket és megismerjék a nézeteiket.
 
A díjátadó ünnepségre október 4-én, kedden 13:00 órakor kerül majd sor, ahol az EPCA részéről Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke
(2009–2014) mond beszédet, Tom Crotty, az EPCA elnöke és Karl-H. Foerster, a PlasticsEurope ügyvezető igazgatója pedig a díjakat adja át a 2016-os EYDC
verseny tíz győztesének.
2016. évi Európai Ifjúsági Vitaverseny (EYDC)
 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás