Hírek

Triatlonoztak a beteg gyerekek

Sportesemény artritiszeseknek Kropkó Péter vezetésével

Az ízületi gyulladás nemcsak az időskor betegsége, gyakran gyermekek is küzdenek a fájdalmas tünetekkel. A kínzó fájdalommal, duzzanattal járó artritisz a mozgás korlátozottságával jár, a kisbetegeknek az olyan hétköznapi mozdulatsorok is kihívást jelentenek, mint reggelenként egyedül felöltözni. Kropkó Péter triatlonista, Ironman-bajnok speciális sporteseményen nekik segített megmutatni, kis szuperhősként hogyan vehetik fel a harcot a súlyos tüneteket okozó betegséggel.

A gyermekeket érintő leggyakoribb krónikus ízületi gyulladás neve Juvenilis Idiopáthiás Artritisz (JIA). E krónikus betegség 16 éves kor alattiaknál fordul elő, ismeretlen eredetű, legalább hat hétig tartó ízületi gyulladás jellemzi, ami fájdalommal, duzzanattal és a mozgás korlátozottságával jár. 
A Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet parkjában rendezett világnapi összejövetelen Prof. Dr. Poór Gyula főigazgató elmondta, „forradalmi áttörés után vagyunk, biológiai terápiás kezeléssel ma már nem csak a gyulladásos tüneteket, a fájdalmas mozgáskorlátozottságot tudjuk oldani a kezeken, gerincen vagy a láb ízületein, de a betegség progresszióját is meg tudjuk gátolni. Ez azért is nagy fegyvertény, mert Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben.” 

Az idei Artritisz Világnapon figyelemfelhívó akcióként motivációs sportprogramot tartottak az ORFI-ban. A Gyermekreumatológiai betegségekkel élők Klubjának kis betegei voltak a főszereplők. Kifejezetten az ő számukra állított össze a triatlon sportághoz hasonló gyakorlatsort Kropkó Péter 51-szeres IRONMAN, a motivációs program házigazdája. A program rövid kerékpározásból, futásból és a két számhoz kapcsolódó átöltözésből állt. A gyerekek a kerékpározáshoz kesztyűt, sisakot, szemüveget húztak, majd a futás előtt mindezt levették, és futósapkát öltöttek. Míg egészséges társaiknak ez semmiféle megerőltetést nem jelent, nekik sokszor az ilyen hétköznapi mozdulatsorok jelentik a legnagyobb kihívást. 

    


„Tudom, milyen fájdalmas tud lenni egy ízületi gyulladás, én magam is éltem már át hasonlót, persze közel sem olyan mértékben, mint a JIA-s gyerkőcök. Csodálom azt a kitartást és akaraterőt, amivel a srácok rendelkeznek, igazi kis hősök! Minden elismerésem az övék, remélem a mai nap sikerült megtapasztalniuk a mozgás nyújtotta örömöket.” – mondta el Kropkó Péter, a legendás triatlonista. A foglalkozás végén a gyerekek teljesítményük elismeréseként IRONKIDS pólót és érmet kaptak.


Az akaraterőn, a szakszerű gyógytornán és a családi rehabilitáción túl a gyermekek gyógyításában a gyógyszeres, kiemelkedően a biológiai terápiák is fontos szerepet kapnak. Az ORFI szerepe központi a megbetegedés kezelésében: az artritiszes gyerekek terápiája felnőtt korukban is az intézetben folytatódik.
Hazánkban hozzávetőleg 50 ezer felnőttet érint a betegség. Jellemzően 30-50 éves kor között jelentkezik, de Magyarországon mintegy 1500 artritiszes gyermeket is kezelnek. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet, az RA-s betegek élettartama közel 10 évvel rövidebb az átlag népességénél.


IRONMAN


Az Ironman címet a triatlon sport kiválóságai kapják, akik a három versenyszám – úszás-kerékpározás-futás - rendkívül erős távjait eredményesen teljesítik. Kropkó Péter ötvenegy Ironman-viadalon indult, négyszer nyerte meg a japán Strongman-viadalt és kétszer a svájci Ironman-bajnokságot. Japánban szobrot is állítottak tiszteletére.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás