Iskola

A rendszer azt a veszélyes üzenetet küldi a gyerekeinknek, hogy nem urai az életüknek

Az oktatási rendszer 6 problémája.

Világunk nagyon gyorsan változik. Gyermekeink mégis olyan iskolákban tanulnak, melyek évszázadok óta ugyanolyanok. VIDEÓ.

Az indiai NEXT Iskola videója napjaink iskoláinak 6 legnagyobb problémáját, illetve hibáját mutatja be, melyek nagyon lehangoló képet festenek a gyermekeink életének egyik legfontosabb helyszínéről. Rámutat, hogy az oktatás módszerei iparosodás korabeli értékek mentén szerveződnek, melyek alapján a tanulónak nem kell önállónak lennie, valamint az érdeklődési köre és az aktuális képességei sem számítanak. Manapság azonban az olyan emberek, dolgozók értékesek, akik kreatívak, ötleteiket jól át tudják adni, és azokon másokkal együtt csapatban is tudnak dolgozni, mindezt úgy, hogy munkaidejüket maguk osztják be.

 

A NEXT Iskola az úgynevezett Big Picture Learning része, amely egy több mint húsz éve működő non-profit hálózat, mely a világ minden tájáról több mint 165 iskola bevonásával igyekezett a legjobb gyakorlatokat és módszertanok egyesíteni, hogy létrehozzák a világ legjobb oktatási formáját, illetve a világ legjobb iskoláit, melyeket Big Picture Iskoláknak hívnak.

A Big Picture két fontos alapeleme, hogy a gyerekeknek az érdeklődésük és képességeik szerint személyre szabott oktatási folyamatot biztosít, ugyanakkor a tudást összekapcsolja a való élettel: a középiskolások valódi szervezeteknél végeznek munkát, illetve iskolán kívüli szakemberek mentorálják őket.

A gyorsan változó világunk és a nehezen megjósolható jövő miatt az oktatási problémák is kiéleződnek. Ken Robinson vonatkozó gondolatairól, melyek a NEXT videójában is megjelennek, egy korábbi cikkünkben már hírt adtunk, illetve egy Lannert Judit oktatáskutatóval készült interjúban is hasonló megállapítások fogalmazódnak meg a magyar oktatási rendszer és oktatáspolitika kontextusában.

  

Ken Robinson és Lannert Judit is részben a kreativitás oktatásbeli használatában látná a megoldást korunk és a jövő generációinak problémáira. Itthon a Kreatív Partnerség Program kifejezetten ezt az utat járja az oktatásfejlesztésben.

A képek forrása: Next School Youtube-csatornája.
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás