Iskola

A diszes gyerek nem buta, csak más

Talán már az óvodában is jelezték, hogy valami részképesség zavara lehet a gyereknek, de sokakat az iskolakezdéskor ér a hideg zuhany: a kicsi társainál sokkal nehezebben tanulja a betűket, nem megy neki a matek, és egyik kudarc éri a másik után. A diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia azonban kezelhető.

A diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia jellemzői

Diszlexia

A diszlexia az olvasás nehézségét jelenti. Az érintett gyermek olvasása lassú, a betűket nehezen ismeri fel, rendszeresen felcseréli őket, és általában az első néhány hang keserves kiolvasása után megpróbálja kitalálni, mi lehet a szó vége. Emiatt a szövegértése is jóval gyengébb a megszokottnál, ami a többi tantárgyban elért eredményére is kihat. Különös nehézséget jelent számára a konkrét jelentés nélküli, úgynevezett „álszavak” (névelők, névutók, igekötő, kötőszavak) kiolvasása.

Diszgráfia

A diszgráfia fő jellemzője a diszlexiához hasonlóan a betűtévesztés – nem véletlen, hogy a két állapot nagyon gyakran együtt is jár. A diszgráfias gyermek nehezen tanul meg írni, ceruzafogása görcsös, írása sokszor szinte olvashatatlan, a betűket nem tudja a vonalon tartani. Nehézséget okoz számára a rövid-hosszú hangok vagy éppen a j-ly megkülönböztetése

Diszkalkulia

A diszkalkulia a matematikai képességek zavarát jelenti. Az érintett gyermek számfogalma nem egészen fejlődött ki, a matematikai műveletek megértése nehézséget jelent számára. A számokat felcseréli, és gyakran nem veszi észre, ha ellentmondásos eredményre jut.

Mi NEM tanulási nehézség?

A becslések szerint a magyar gyermekek 7-15 százaléka szenved diszlexiában, diszgráfiában, és 3-6 százaléka diszkalkuliában. Fontos azonban leszögezni, hogy nem mindenki diagnosztizálható részképesség zavarral, akinek nem megy jól az iskola. Sok gyerek küszködik a matematikával, ám ezek jó része nem diszkalkuliás, hiszen sok-sok gyakorlással maguktól is elsajátíthatják végül az anyagot.

Ugyanígy nem diszlexiás, diszgráfiás az a gyermek, aki a tanulásra alkalmatlan otthoni körülmények, látási-hallási gondok vagy értelmi nehézségek miatt nehezen tanul meg írni-olvasni.

A diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia okai

A probléma oka még nem teljesen tisztázott, de az már bebizonyosodott, hogy gyakran öröklődik, tehát fokozottan résen kell lenni, ha valamelyik szülő vagy testvér érintett. Annyi biztos, hogy a nehézségért a megfelelő agyi területek fejletlensége okolható. Néha betegség vagy baleset is előidézheti.

A diszlexia, diszgráfia egyik legjellemzőbb, már óvodás korban szembeötlő jele az iránytévesztés: az a gyerek, aki nem tudja, merre van fel és le, jobbra és balra, később nagy eséllyel a p, q, d, b betűket sem foga tudni magabiztosan megkülönböztetni. Gyanúra adhat okot a súlyos beszédhiba, a megkésett beszédfejlődés, és a kommunikációs nehézségek (például szegényes szókincs, tőmondatok használata) is.

Diszkalkuliánál gyanús, ha az óvodás kor végére még mindig nincs a gyereknek alapvető számfogalma, gondot okoz számára a kevesebb-több megállapítása.

A diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia diagnosztizálása és kezelése

Szerencsés esetben már ötéves kor környékén az óvodában kiszűrik az érintett gyermekeket, és megkezdődhet a fejlesztésük, sokszor azonban ez elmarad, és a tanító szól első osztály félév környékén, hogy valamilyen részképesség-zavarra gyanakszik. A diagnózist szakértői bizottság adhatja, mivel az érintett gyermek SNI (sajátos nevelési igényű) kódot kap.

A kezelésre változatos módszerek állnak rendelkezésre: többnyire valamilyen mozgásterápiát alkalmaznak, de akár kineziológushoz is fordulhat a szülő, ha szeretne.

Időben megkezdett fejlesztéssel az állapot sokat javítható, ha azonban elmarad, az érintettek életét felnőttként is nagyban megnehezítik ezek a betegségek: a diszlexiás, ezért szövegértelmezési nehézségekkel küzdő felnőttek az átlagnál sokkal nehezebben értelmeznek mindennapos tájékoztató feliratokat, szerződéseket, a diszkalkuliásoknak pedig nem csak az anyagiak megtervezése, egy bevásárlás összegének körülbelüli megsaccolása jelenthet gondot, de súlyos esetben még az óra leolvasása is.

Forrás:

http://pirospont.net/diszkalkulia-diszlexia-diszgrafia-reedukacioja

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/baba-mama/a-diszlexia-tunetei/z6ll2rw

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás