Iskola

Mesék az Élethez

A népmesék bölcsessége, mondanivalója a mai napig aktuális

Magyar Népmese Napja a Csalogányban

Hazánkban a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta szeptember 30-án ünnepeljük a Magyar Népmese Napját, Benedek Elek születésnapjának tiszteletére, aki idén 160 éve született és 90 éve hunyt el.

A Budapest III. Kerületi Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, EGYMI, Kollégium, Gyermekotthon ebben az évben csatlakozott a Mesék az Élethez című országos programhoz, amely a Magyar Népmese Napja alkalmából arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a népmesék bölcsessége, mondanivalója a mai napig aktuális és minden korosztályt megszólító lehet. A program mellé állt Dr. Kántor Gézáné intézményvezető, és lehetővé tette, hogy a gyerekek teljes létszámmal részt vehessenek az ünnepen.

Dr.Gereben Ferencné és Dr.Kántor Gézáné

A "Csalogány" évek óta szorosan együttműködik Boldizsár Ildikóval és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesülettel, így hívásunkra a náluk dolgozó meseterapeuta mellett tizenegy metamorphoses meseterapeuta érkezett hozzájuk, önkéntes alapon, az ország különböző pontjairól.

A rendezvény fővédnöke és megnyitója Dr. Gereben Ferencné professor emerita, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének elnöke és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának főiskolai tanára volt, akinek szívügye a mesék gyógypedagógia területén való fejlesztő hatású alkalmazása.  Trebitsch Annamária a Tankerület részéről, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karáról pedig Cserti-Szauer Csilla tanárnő vett részt rendezvényen.

Purzás Patrik tanuló - A só

Az ünnepélyes megnyitón Purzás Patrik tanuló varázsolta el a közönséget mesemondásával. Még a legnagyobb tapasztalattal rendelkező meseterapeuták is ámulattal hallgatták. 10 órától minden tagozaton, külön csoportokat alkotva hallgathattak a gyerekek - az óvodában, az általános iskola alsó és felső tagozatán, valamint a készségfejlesztő iskola osztályaiban - élőszóban népmeséket. Így – az iskola tudomása szerint - az országban egyedülállóan valósult meg, hogy e neves napon, egy intézmény minden egyes tanulója, egyszerre részesüljön a mesehallgatás élményében.

Tarnok Marica metamorphoses meseterapeuta az alsó tagozaton mesélt

A közös mesélést és némi hamuban sült pogácsa elfogyasztását követően a napot jó hangulatú - és szerencsére napfényes - aszfaltrajzolással zárták. Az intézmény kerítésére a diákok által készített csalogány rajzokból kiállítás, valamint egy kosárka került, amely szalaggal átkötött, népmeséket tartalmazó papírgurigákat kínált a San Marco utca járókelőinek, nem titkoltan azzal a céllal, hogy nekik is eljuttassanak némi "bölcsességet".

A diákok aszfaltrajzolás közben

A visszajelzések alapján olyan jól sikerült ez a szó szerint mesés délelőtt, hogy hagyományt kívánnak teremteni vele, míg világ a világ és még egy nap...

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás