Iskola

A tanárnő tudta, hogy a kisfiú mogyoróallergiás, amikor földimogyorós édességgel kínálta, vádat emeltek ellene

Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség azzal a napközis tanárnővel szemben, aki tavaly januárban, egy szülinapi ünnepségen, gondatlanul földimogyorós édességet tett egy mogyoróallergiás kisfiú padjára - közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a hatéves gyermek fogyasztott az édességből, aminek következtében olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett nála, hogy az életét a mentők sem tudták megmenteni. A vádirat szerint a vádlott tisztában volt azzal, hogy a kisfiú mogyoróallergiában szenved, mivel azt a szülők a gyermek tanulói adatlapján, a szülőknek szóló kérdőíven, továbbá az üzenőfüzetben is jelezték.

A tanteremben születésnapot ünnepeltek a gyerekek

A főügyészség az esetről azt írta, hogy a vádbeli napon a tanteremben az egyik gyermek születésnapját ünnepelték, amelynek során az ünnepelt által hozott, bolti csomagolású édességeket - köztük földimogyorós krémmel töltött ostyarudat - a vádlott az ünnepelttel együtt szétosztotta a gyermekek között úgy, hogy minden padra tettek egy-egy tányért.

Eltiltották a tanítástól a napközis tanárnőt

Az allergiás kisfiú rövid időn belül rosszul lett az ostyarúdtól, ezért a szülei érte mentek, és orvoshoz indultak vele. A gyermek állapota azonban útközben romlott, így egy benzinkútnál mentőt hívtak hozzá, ám az életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.

    A vádlott - aki munkaköri leírása szerint személyesen felelős a felügyeletére bízott tanulók testi, érzelmi és morális épségéért - gondatlanul megszegte a foglalkozása szabályait, amely közvetlen ok-okozati összefüggésben állt a halálos eredménnyel"

 - írták a közleményben.

Jelezték továbbá, hogy az ügyészség "próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást" indítványoz a vádlottal szemben.

Mi az a mogyoróallergia

A mogyoró allergiát a földimogyoróban lévő fehérje okozza az erre érzékenyeknél. Ehhez a fehérjéhez hasonló van a dióban, mandulában, gesztenyében, kesudióban, pisztáciában és egyéb olajos magvakban is.

A földimogyoró az egyik legagresszívebb allergén anyag. Ezért a mogyoró allergia azért is veszélyes, mert egyes esetekben kifejezetten súlyossá tud válni. Ezért súlyosabb tünetek jelentkezésekor azonnali orvosi ellátást igényel. Ha ez elmarad, akkor a legsúlyosabb következménytől is tartani lehet. A légutak beszűkülésére kialakuló nehézlégzés, és a vérnyomás hirtelen lecsökkenése nemcsak szédülést és eszméletvesztést okozhat, hanem még a vérkeringés összeomlásának a veszélye is fennállhat. Ha gyerek vagy felnőtt mogyorót fogyasztott, és nehezen tud lélegezni, akkor azonnal hívjunk mentőt.

Forrás: MTI
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás