Iskola

A túlféltett gyerekekből bizonytalan felnőttek lesznek - Ezért baj, ha helikopter-szülő vagy

Amikor gyermekük a játszótéren összeverekszik egy kissráccal, ők azok a szülők, akik azonnal rohannak a másik édesanyát keresve, hogy rendezzék a konfliktust. Annyira teljesítményorientáltak, hogy egyetemista gyermekük helyett is képesek még megírni egy házi dolgozatot. Szinte minden pillanatban túlzásba viszik védelmező szerepüket, ellenőriznek, vigyázó szemeik elől nincs menekvés egyetlen pillanatra sem. Erről kapták a nevüket is az ilyen viselkedésmintákat mutató szülők, mint egy helikopter, folyton felügyelve a gyermekük feje felett lebegnek. A szakértők szerint ez a típusú szülő nagyon gyakori napjainkban. Alább összegyűjtöttük azokat a jellemzőket, amelyek alapján mindenki eldöntheti, vajon helikopter-szülő-e, és megmutatjuk azt is, hogy az ilyen típusú szülők túlféltése milyen negatív hatással lehet gyermekük egészséges fejlődésére.

A túlféltett gyerekekből bizonytalan felnőttek lesznek - Ezért baj, ha helikopter-szülő vagy

Az elnevezés Dr. Haim Ginott-tól származik, 1969-ből. Ő a „helikopter” jelzőt a túlvédelmező típusú szülőkre használta, akik mindent elkövetnek, hogy gyermekeik életét teljes körűen kontrollálni tudják. Ugyanerre a szülőtípusra olyan elnevezéseket is használtak, mint „bulldózer”-, vagy „fűnyíró-szülő”, de a lényeg ugyanaz: céljuk megkímélni gyermekeiket mindenféle csalódástól, kudarcélménytől, minden áron. Túlzottan féltik őket a veszélytől, ezért belefolynak minden szituációba, korlátozva ezzel gyermekeik szabadságát, hogy saját maguk cselekedhessenek, hogy kövessenek el saját hibákat, és tanulhassanak is azokból. 

Te is helikopter-szülő vagy, ha ezek a dolgok téged is jellemeznek:

  • ha rövid „pórázon” tartod gyermekedet, ha árnyékként követed mindenhova, az iskolától kezdve még a barátja szülinapi partijára is, és ha te vagy az, aki válaszol, amikor őt kérdezik
  • ahelyett, hogy hagynád a gyermeked, hogy megoldja a saját problémáját (a támogatásod mellett), igyekszel gyorsan és helyette cselekedni. Például, ha konfliktusa van egy osztálytársával, te hívod fel a szülőt, vagy a tanárt ahelyett, hogy megtanítanád neki, hogyan oldjon meg legközelebb egy hasonló szituációt.
  • ha nem hagyod, hogy hibázzon. A gyermeked sikerességének érdekében minden iskolai ügybe bevonódsz, intézkedsz helyette, sőt, még a feladatait, dolgozatait is megcsinálod helyette, nehogy valamiben sikertelen legyen, vagy valamit ne kiválóan teljesítsen.
  • ha túlbiztosítod az életét. Ha csak pótkerékkel engeded, hogy biciklizzen, holott már túl idős hozzá, de félted, nehogy elessen.

Milyen károkat okoznak gyermekeikben a helikopter-szülők?

Ha megkérdezel egy ilyen típusú szülőt, hogy miért viselkedik így gyermekével, valószínűleg azt fogja válaszolni, hogy azért, mert nagyon szereti őt, és szeretné, hogy minél boldogabb élete legyen. Ezzel szemben sajnos tény, hogy az így nevelt gyerekek felnőtt életükben sem a problémákat, sem frusztrációjukat nem lesznek képesek kezelni önállóan.

Kutatások rámutattak arra is, hogy ez a fajta szülői hozzáállás hosszú távon is káros lehet:, helikopter-szülők gyermekeit vizsgálva azt találták, hogy az egyetemista korukban sokukra lesz jellemző a depresszióra való hajlam, és az élettel való elégedetlenség.

Ilyen szülői háttér mellett nincs lehetőségük a gyerekeknek, hogy felnőtt életükre készülve saját hibákat kövessenek el, és hogy azokból tanulhassanak is. Szüleik viselkedése azt erősíti bennük, hogy semmit sem képesek megoldani saját maguktól, komoly önértékelési zavart alakítva ki bennük. 

Szülők, figyelem, tessék tanulni és változtatni!

Ha ezek alapján felfedezni vélsz magadban jeleket, hogy te is helikopter-szülő vagy, alább olvashatsz néhány hasznos tanácsot, hogyan változtass szülői attitűdödön:

  • gondold át gyermeked napirendjét és győződj meg róla, hogy van elég ideje és helye pihenni, illetve azt csinálni, amihez kedve van. A szabadság érzése segít neki, hogy szabadon szárnyaljon a fantáziája és kitalálja, mit is szeret, mihez is van kedve igazán.
  • bízz meg jobban a gyermekedben és adj a korának megfelelő feladatokat, házimunkákat
  • hagyd, hogy hibázzon és tanuljon belőlük a maga kárán. Fontos, hogy megtanulja, hogyan kell legyőzni a csalódottságot, ami neked is segít abban, hogy megtanuld elfogadni, ha gyermeked hibázik
  • meg kell tanulni hátra lépni és engedni, hogy gyermeked kockázatot vállaljon. Csak abból tanul, amit maga csinál és követ el, ami növeli az önértékelését. Ne avatkozz folyton közbe, felülbírálva döntéseit, de légy ott, ha támogatásra, megerősítésre van szüksége.
  • A túlvédelmező szülők nem képesek igazán ellazulni, nyugodtan viselkedni, mert mindenben és mindenkiben állandó veszélyt látnak. Ezért konzultálj szakértővel vagy családterapeutával, ha bizonytalan vagy abban, jól neveled-e gyermekeidet
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XA szív vége - Teakiadó