Iskola

Az a jó, ha a gyerek mocorog

A hollandok széket is így terveznek

Innovatív iskolai székek sorozatát álmodta meg Boris Lancelot holland tervező. Székeit úgy alkotta meg, hogy azok arra ösztönözzék a gyerekeket, hogy gyakran változtassanak ülőhelyzetet az osztályteremben. Terveit egészségügyi kutatásokra alapozza, amelyek szerint a hosszú egy helyben ülés hát-, és gerincproblémák kialakulásához vezet. Arról viszont nem szól a fáma, hogy a tanárok hogyan fogadják a székeket, ha azokon folyton mocorogni, izegni-mozogni kell.

Innovatív iskolai székek sorozatát álmodta meg Boris Lancelot holland tervező. Székeit úgy alkotta meg, hogy azok arra ösztönözzék a gyerekeket, hogy gyakran változtassanak ülőhelyzetet az osztályteremben. Terveit egészségügyi kutatásokra alapozza, amelyek szerint a hosszú egyhelyben ülés hát-, és gerincproblémák kialakulásához vezet. Arról viszont nem szól a fáma, hogy a tanárok hogyan fogadják a székeket, ha azokon folyton mocorogni, izegni-mozogni kell.

Fotó: borislancelot.com

Az Active Classroom névre keresztelt székcsalád négyfajta széket tartalmaz, mindegyik más-más vázkialakítással és szerkezettel, és mindegyiket általános iskolai használatra szánták.

Fotó: borislancelot.com

Tanulmányok kimutatták, hogy a hosszan tartó, statikus ülés egészségügyi szempontból káros lehet a gyerekek szervezetére: leginkább gerinc-, és súlyproblémák kialakulásáért lehet felelős, de olyan mentális problémákért is, mint a szorongás.

Fotó: borislancelot.com

Az alkotó célja az volt, hogy a változatos formáknak köszönhetően a gyerekek rendszeresen változtassák a testhelyzetüket a nap folyamán, ezzel ösztönzve egészséges testtartásra őket.

Fotó: borislancelot.com

A székek bekerültek a Dezeen Awards 2020 tervezői versenybe is, ahol október 12-ig a közönség is szavazhat Lancelot székeire.

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás