Iskola

Bill Gates: "A tanári munka a világ egyik legnehezebb munkája"

Bill Gates-nek egészen konkrét elképzelése van arról, hogy a mesterséges intelligencia miként alakíthatná át az oktatást, és hogyan segíthetne a tanárhiányon.

Arról korábbi cikkünkben már írtunk, hogy Bill Gates rengeteg lehetőséget lát a mesterséges intelligenciában (AI), ami szerinte hozzájárulhat a világ pozitív fejlődéséhez, legalábbis ami az oktatást illeti. A Microsoft-guru korábban úgy nyilatkozott, hogy néhány éven belül az AI-rendszerek segíthetnek például megtanítani a gyerekeket olvasni, és utalt rá, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan helyettesítheti a tanárokat.

Ezúttal az "Unconfuse Me" podcastban a tanárhiány megoldásáról beszélt. Szerinte a túlhajszolt tanárokat segítheti például dolgozatok javításában, előkészítésében, a diákoknak pedig segíthet felekészülni az órákra, a dolgozatokra - írja a CNBC.

Konkrétan, az AI chatbotok hamarosan képesek lesznek hasznos visszajelzéseket adni dolgozatokról, többek között arról, hogyan írjunk érthetőbben és érveljünk megalapozottan. "Szerintem az AI olyan lesz, mint egy jó középiskolai nyelvtantanár, aki kijavítja a dolgozataidat és jelzi, hogy miben kell még fejlődnöd." – tette hozzá Bill Gates.

Gates ezúttal nem mondta ki, hogy a mesterséges intelligencia a tanárok szerepét akár részlegesen is átveheti majd az oktatás területén, azt viszont igen, hogy szerinte a technológia fejlődése mind a tanároknak, mind a tanulóknak komoly segítséget jelent. 

AI korrepetáló programok

Szerinte a túlhajszolt tanárokat segítheti például dolgozatok javításában, előkészítésében, a diákoknak pedig segíthet felkészülni az órákra, a dolgozatokra.

Főleg a szerényebb jövedelmű családok profitálhatnak a technológia fejlődéséből azokon a területeken, ahol nem jut pénzt magántanárt fizetni - így megszűnhetne az oktatási szakadék világszerte. Ehhez a mesterséges intelligenciával működő korrepetáló programoknak visszacsatolást kell kapniuk a tanároktól arról, hogy a technológia hogyan segíthetné őket leginkább a munkájukban - tette hozzá.

Ezáltal a tanári munka is attraktívabbá válhat a jövőben, és a tanároknak több idejük lehet kreatív tevékenységgel foglalkozni. Bill Gates hozzátette: a tanári munka a világ egyik legnehezebb munkája.

Mesterséges intelligencia, mint matematika tanár

Néhány mesterséges intelligencia-tanár már létezik, például a Khan Academy által kifejlesztett Khanmigo. Az OpenAI ChatGPT eszköze működteti, amely a Microsoft Bing keresőmotorjába integrált mesterséges intelligenciát is táplálja, és már most képes "úgy viselkedni, mint egy elég jó humán oktató", mondta Khan - bár azzal a megjegyzéssel, hogy a mai AI chatbotok még mindig rendszeresen hibáznak.

A program képes végigvezetni a diákokat a matematikai feladatok megoldásának lépésein vagy más tanórákon, de néhány tanár aggodalmát fejezte ki, hogy a program túl gyorsan ad válaszokat a diákoknak, ahelyett, hogy segítené őket abban, hogy megtanuljanak maguk megoldani a problémákat - írta júniusban a The New York Times.

A Khan Academy azzal is kísérletezik, hogy az eszközt a diákok megbeszéléseinek megkönnyítésére használja, ami "egy seregnyi tanársegédet biztosíthat minden tanár számára" - tette hozzá Khan.

A chatbot például segíthetne végigvezetni a diákokat egy-egy vitatémán vagy nehéz matematikai problémán. "Vegyük rá őket, hogy magyarázzák el egymásnak a matematikát" - mondta Khan, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligencia oktatási eszközeinek egyik célja az kell legyen, hogy újrateremtsék azt az élményt, amikor "barátokkal ülünk és dolgozunk egy különösen nehéz problémán".

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás