Iskola

Ezeket a szempontokat érdemes megfontolni, mielőtt általános iskolát választunk

Szülőként sok döntést kell meghozni, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy melyik általános iskolában tanuljon a gyermek. Ez azért fontos, mert a jó általános iskola hozzájárul ahhoz, hogy a gyerkőc megszeresse a tanulást. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amelyekre mindenképpen érdemes figyelni a döntés meghozatalakor.

Jól bánjon a gyerekekkel 

Az iskolaválasztás során mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ki lesz az elsősök tanítója. Fontos, hogy jól bánjon a gyerekekkel és elkötelezett legyen. Továbbá azt is számításba kell venni, hogy mennyien fognak az adott osztályba járni, és mennyire fontos az iskola számára a teljesítmény, milyen a szervezeti felépítése és filozófiája.

Mindemellett érdemes megtekinteni az iskola tereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen a kialakítása. Végig kell gondolni azt, hogy az adott helyen a gyerkőc jól érezné-e magát az ott töltött évek alatt, szeretné-e ott tölteni az idejét. Ugyanis ahhoz, hogy jól teljesítsen a gyermek az iskolában, elengedhetetlen, hogy jól érezze magát annak falai között.

Mi a gyermek igénye?

Az említettek mellett azt is figyelembe kell venni az iskolaválasztás során, hogy szülőként mennyi idő van az iskolára. Ez azért fontos, mert vannak olyan alternatív iskolatípusok, ahol elvárják a nagyobb szülői szerepvállalást. Azokban a családokban, ahol a szülők szeretnek aktívan részt venni az iskola közösségi programjain, jobb választásnak bizonyulnak az alternatív iskolák.

Azt is figyelembe kell venni a döntés során, hogy a gyerkőcnek mi az igénye. Vannak gyerekek, akik szeretnének az ovis barátaikkal egy iskolába menni. Ezt mindenképpen érdemes számításba venni a döntés során, hiszen segíthet a gyerkőcnek beilleszkedni. Természetesen az is előfordulhat, hogy erre nincs igénye a gyermeknek, és kifejezetten szeretné új közegben kipróbálni magát.

Később bármikor lehet korrigálni

A távolság is fontos szempont a választás során. Ugyanis nem jó, ha 30 percnél távolabb van az általános iskola, hiszen egy idő után szeretne majd a gyermek önállóan közlekedni. Ráadásul, ha több, mint egy óra az út, akkor nagyon korán kell kelnie a családnak. Továbbá az sem árt, ha az iskolatársai közel vannak délután. 

Mindemellett pedig fontos megemlíteni, hogy feltétlenül érdemes ellátogatni a nyílt napokra, és megkérdezni a már oda járó gyermekek szüleit arról, hogy mi a véleményük az adott iskoláról. Továbbá az óvónők véleményét is érdemes kikérni, hiszen ők szakmai segítséget is tudnak nyújtani azzal kapcsolatban, hogy szerintük a gyerkőc számára melyik iskola lenne igazán ideális.

Mindenképpen olyan iskola mellett érdemes dönteni, amely a gyerek szükségleteire és igényeire szabott. Azonban az általános iskola nem határozza meg a gyerek sikerességét az életben. Valóban fontos döntés, de később bármikor lehet korrigálni, ha idővel kiderül, hogy mégsem jó a gyermek számára.
 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás