Iskola

Földes Petra: A bizalom tere – Társaskönyv tanároknak (Könyvajánló)

„A Társaskönyv éppen olyan, amilyennek a szerző az iskolát elképzeli: együtt gondolkodó, inspiráló, kapcsolatorientált, és rendkívül gyakorlatias, sok valódi esettel és példával. A 21. század a változásról szól, ez a könyv a változásba beleszédült világ közepén mutat fel örök értékeket.” – írja a kötetről Gyarmathy Éva.

Földes Petra végzettségét tekintve matematika–fizika–számítástechnika szakos tanár és mentálhigiénikus. Tanított az AKG-ban és a Zöld Kakas Líceumban, valamint részt vett a Pannon Egyetem, majd az Eszterházy Károly Főiskola tanárképzési programjának alakításában. Az igazi helyét azonban a felnőttképzésben találta meg, ahol pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztenseket tanít.

Frissen megjelent könyvében az iskolát és a pedagógiai munkát egyedi látásmódján keresztül bizalom- és kapcsolatközpontú megközelítésben mutatja be.

A diákok, a tanárok és a szülők különféle szerepeinek közelítését tűzi ki célul egy bizalmi légkör kialakításának reményében. A fizikailag és lelkileg is biztonságérzetet nyújtó pedagógiai tér bemutatása során nagy figyelmet fordít a sérülékeny társadalmi csoportokhoz tartozó gyerekekre – és a pedagógusokra, akik fokozottan ki vannak téve a kiégés kockázatának.

Kerényi Mari, a Zöld Kakas Líceum Mentálhigiénés Szakközépiskola társalapítója így ajánlja a kötetet:

"Mostantól van egy kézikönyvünk az iskolához. Csupa olyanról beszél, ami nem tanórai anyag, nem módszertan és nem didaktika, de amiben mi, tanárok mindannyian érintettek vagyunk. Mindannyian belefuthatunk abba, hogy nem értjük egymást, és nem értjük, hogy mi lehet ennek az oka, pláne, hogy mit tehetünk az értés érdekében. Ilyenkor jól jön egy tapasztalt barát, akinek elmondhatjuk, akitől megkérdezhetjük, hogy is van ez. Aki nem kioktat, de annyi mindent megélt, hogy elég sokat lehet tanulni tőle. A társaskönyv ilyen okos beszélgetőpartner. (...)

Minden fejezet tudományos megalapozottsággal, de könnyen érthetően, olvasmányosan beszél az adott témáról, s ami talán a legnagyobb erénye: esetek, történetek sokaságával hozza közel hozzánk. Csak egy példa erre: hogy az ember érzékelése milyen könnyen becsapható, arra nagyszerű pszichológiai kísérletek adnak bizonyítékot, de egy napjainkban játszódó tanár-szülő párbeszéd története hozza el a rácsodálkozást, felismerést. A tudományos kísérlet a jelenség megértésével ajándékoz meg, a történet érzelmeinket is bekapcsolja."

Földes Petra: A bizalom tere. Társaskönyv tanároknak – most kedvezményesen rendelhető!

A könyv ezen a linken vagy a lenti képre kattintva rendelhető meg.


 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás