Iskola

"Ha nincs ott az órán a könyv, akkor megy az egyes" - 9 kilót nyom egy átlagos kilencedikes táskája

Vivien osztotta meg a táskájáról készült képet a Pesten Hallottam csoportban. Rengeteg komment érkezett, és a lányt is sikerült megszólaltatnunk.

Egy kilencedikes diák osztotta meg a fotóját a sulitáskájáról a napokban a Pesten Hallottam Facebook-csoport tagjaival.

A képen a hátizsák egy mérlegen áll, ami 9 kilogrammot mutat.

A képet feltöltő lány, Vivien elárulta nekünk, nagyjából minden nap ennyit nyom a táskája, ez nem egy kirívó eset.

"Általában 7 órám van, emellett a szakkörök, edzések és az egész esti tanulás is nehezíti a mindennapjaimat" - írta nekünk Vivien.

9

 

 

Vivien fotója

 

 

Látszik, hogy sok embert foglalkoztat most a téma, a Facebook-poszt alatt egy nap alatt közel 500 komment gyűlt össze. Van aki azt írta, a kép feltöltője az előző, nagy port kavaró "sulis poszt" miatt kezdte el méregetni a táskáját, és csak felhajtást akar, illetve megint előkerültek, "a régen is ilyen nehéz volt" típusú hozzászólások.

"Jön, hogy más is elbírta a táskákat, és kijárta az iskolát.... De miért az a lényeg hogy kibírták? Nem az lenne a cél, hogy javítsunk a rendszeren? Elmaradottak vagyunk..." - írta valaki válaszul.

Többen azt a szabályt emlegetik, hogy az az egészséges, ha a táska súlya nem haladja meg a cipelő ember testsúlyának 10%-át, és maximum 10 kiló.

Erre egy anyuka azt írta, a 31 kilogrammos fiának 9 kilót nyomott a tavalyi évben az iskolatáskája - mindaddig, amíg át nem szabta a vaskos könyveket, negyedévekre bontva.

"Nagy tévedés azt hinni, hogy a fejlődésben levő szervezetet a fejlettségi szintjét meghaladó súlyokkal való mindennapos, cipekedéssel járó terhelés megerősíti. Ez nem így van, hosszabb távon ez komoly mozgásszervi fejlődési rendellenességeket okozhat a későbbiekben, és sajnos sokaknak okoz is az orvosi felmérések szerint! Nem az a kérdés, hogy elbírja-e. Egyszerűen felelőtlenség ennyit cipeltetni a gyerekekkel naponta!" - írta egy kommentelő.

Sokan azonban mélyebben belelátnak a témába:

"A probléma szerintem az, hogy a könyvek feléhez hozzá sem szagolnak az órákon, de elvárják, hogy ott legyen. Fél évig cipeltem 5 olyan tankönyvet meg ilyen-olyan dolgot, amit egyszer nem nyitottunk ki. Engem már nem érint de megértem" - írta egy kommentelő.

Valóban, ezt sokan alátámasztották. Azt írják, ha nincs ott órán a könyv, megy az egyes, vagy a beírás, de kinyitni a tanórán csak az esetek nagyon kevés százalékában kell az említett könyvet. Hazavinni viszont muszáj, hiszen abból kell készülniük a következő napokra.

A kilencedikes lánytól azt is megtudtuk, van szekrény az iskolájában, de nem igazán praktikus a használata, mivel minden nap haza kell vinni a tanulnivalót.

"Van szekrény, viszont az osztályomból senki nem használja, mivel a szünetek rövidek az órák túltartása miatt arra, hogy elmenjünk, és a következő órához szükséges könyvet elhozzuk. Különben sem lehetne bent hagyni őket a suliban, mivel állandóan készülni kell a következő órára mindenből" - írta.

A posztja alatti kommentszekciót ő is olvasta, válaszolgatott is a hozzászólásokra, de azt mondja, ő olyan személy, akit "nem igazán hat meg mások véleménye".

"Akik mellettem álltak, nyilván velem egykorúak, illetve gyermekes szülők lehettek, akik hasonló problémával szembesültek, mint én. A rosszakarók meg direkt azt akarják elérni, amit jelen esetben nem sikerült. Mondják, hogy itt sajnáltatom magam, közben meg csak felraktam egy reggel lefotózott képet érdekességképpen, hogy miért is fáj annyira a hátam a rendszeres edzések mellett."

Vivien szerint ő még szerencsés helyzetben van, mert a szülei el tudják vinni kocsival az iskolába, de sok osztálytársa buszozik, vonatozik, vagy gyalog jár, és nekik sem könnyebb a táskájuk.

 A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: iskola, iskola hírek

Kölöknet hozzászólás

aláírás