Iskola

Így kérd az iskolakezdés halasztását

Korábban az iskolaérettség megítélése az óvodapedagógus feladata volt, de 2020-tól a döntés az Oktatási Hivatalé. Utánajártunk annak, hogy milyen papírokat érdemes beszerezni, ha a szülő szeretné kérni az iskolakezdés halasztását a gyermeke számára.


Legfeljebb egy tanévvel lehet elhalasztani

Minden gyermeknek jövő szeptemberben kötelezően meg kell kezdenie az általános iskolát, ha 2023. augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. Ha a szülő úgy ítéli meg, hogy a gyermekeknek jobb lenne még egy évet az óvodában maradnia, akkor ezt 2023. január 1. és 18. között kell jeleznie az Oktatási Hivatalnak (OH) egy írásbeli kérvény benyújtásával. A tankötelezettség megkezdését legfeljebb egy tanévvel lehet elhalasztani.

A kérvény papír alapon is benyújtható az Oktatási Hivatalhoz, de online, ügyfélkapus azonosítást követően is van rá lehetőség. A kéreleműrlap a www.oktatas.hu oldalon lesz elérhető. Az eljárás ügyintézési határideje ötven nap. Abban az esetben is az Oktatási Hivatalhoz kell fordulni, ha a szülő szeretné, hogy a gyermeke a hatodik életévének betöltése előtt megkezdje az iskolát. 

A kérvényekhez mellékletként érdemes csatolni néhány szakvéleményt. Az iskolaérettség szempontjából több dolgot figyelembe kell venni. Például fontos, hogy megfelelő legyen a gyermek kudarctűrő képessége és szociális érettsége. Képes legyen betartani a szabályokat, egy helyben maradni és koncentráltan figyelni. Ha bármelyik területen probléma észlelhető, akkor érdemes fontolóra venni az óvodában maradást.

Szakvélemény a kérvényhez

A szülők is fogalmazhatnak meg kérvényt az Oktatási Hivatal számára, amennyiben szeretnék kérni az iskolakezdés halasztását. Azonban érdemes szakvéleményt is kérni, és csatolni azt a kérvényhez. Szakvélemény kérhető a Pedagógiai Szakszolgálattól és a gyermek óvodapedagógusától. Az óvodai fejlődési napló is csatolható a kérvényhez.

Továbbá, ha megterhelő változás történt a gyermek életében, például a szülei válása, akkor pszichológustól is kérhető szakvélemény. Ha logopédiai problémája van a gyermeknek, akkor pedig logopédus is javasolhatja az iskolakezdés halasztását. Érdemes több szakvéleményt csatolni a kérvényhez, hogy biztosan elfogadja az Oktatási Hivatal, és ne kelljen a gyermeknek hatévesen úgy elkezdenie az iskolát, hogy még nem érett rá. 

Szülői visszajelzések

A Szülői Hang oldalán meg lehet tekinteni, hogy a szülők korábban milyen indoklással és milyen dokumentumok benyújtásával kérvényezték az iskolakezdés halasztását a gyermekük számára az Oktatási Hivatalnál. Az információk önkéntes és anonim szülői visszajelzések alapján kerültek az oldalra. 

Érdemes megnézni, hogy a hivatal milyen döntéseket hozott eddig az iskolaérettséggel kapcsolatban, hiszen ezek az információk hasznos támpontot adhatnak azoknak a szülőknek, akik most szeretnék kérni gyermekük számára az iskolakezdés halasztását. Ez a felület az Oktatási Hivatal döntési mechanizmusának megismeréséhez is segítséget nyújt. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás