Iskola

Ilyen az oktatás Svájcban: 10 tény, ami téged is lenyűgöz majd

Úgy tűnik, hogy a svájci oktatási rendszer, még a finnt is meghaladja, pedig arról rengeteg jót lehet hallani. Egy kétgyermekes bevándorló édesanya mesélt csodálatos tapasztalatairól.

Fotó forrása: magyar-iskola.sk

„A gyerekeim már egy hónapja járnak iskolába Svájcban, én pedig fel sem tudom sorolni, mennyi minden nyűgözött le ez alatt az idő alatt.” – mondta.

1. Az órák párosával zajlanak, egy tanóra másfél órát tart, 20 perces szünettel. A szüneteket a gyerekek a szabadban töltik, az időjárástól függetlenül. Minden osztályhoz tartozik ugyanis egy külön terasz is. Amikor szép idő van, mindenki, – még a tanárok is -, focizik, pingpongozik, kosarazik. Ha egy gyerek nem szaladgál a szabadban a szünet alatt, elküldik az iskolai orvoshoz, mert azt gondolják, esetleg beteg lehet. Az én gyerekeimről két hétig azt hitték, hogy betegek, mert nem tudták, hogy szabad szaladgálniuk.

2. 11:30 és 13:00 óra között ebédszünet van. A gyerekek ezalatt maradhatnak az iskolában, de haza is mehetnek. A tanítás minden reggel 8:15-kor kezdődik, és 16:00-kor ér véget, a már korábban említett szünetekkel együtt. Így a gyerekek egyáltalán nem fáradnak el. Szerdán rövid nap van, ekkor csak 11:30-ig tart a tanítás.

3. Azért, hogy a gyerekek ne féljenek írásban kifejezni a gondolataikat (azt mondják, hogy ez a képesség eltűnőben van), minden gyereknek van egy saját postaládája, ahol üzeneteket hagyhat a tanárainak, amire ők aztán válaszolnak.

4. A tollbamondás képek segítségével történik. A tanár mutat a gyerekeknek egy képet, amelyen a leírandó szó van ábrázolva, és a gyerekeknek ezután kell leírniuk az adott szót. Azt mondják, hogy így könnyebben beépül a memóriába.

5. A házi dolgozatok bemutatása zenei aláfestésre történik, amit a diákok maguk választanak. A jelmezek és más kellékek használatát is értékelik. Ez a bemutató egy igazi kiselőadás, a Power Pointos bemutatókat nem fogadják el. Úgy tartják ugyanis, hogy egy elemi iskolás gyerek nem tudna ilyen bemutatót egyedül összeállítani.

6. A matematikai feladványok megoldásához a gyerekek olyan módszereket alkalmazhatnak, amilyeneket csak szeretnének, és amelyet egyszerűbbnek tartanak. Nincs helyes és helytelen módszer. Ha pedig valaki nem boldogul, a többi gyerek azonnal a segítségére siet.

7. Fontosnak tartják a tapasztalati úton történő megismerést, ezért a gyerekek mindent megtapintanak és megkóstolnak. Legutóbb például a búzáról, a rozsról és a zabról tanultak, ezeket meg is kóstolták, ellátogattak egy malomba, hogy lássák, hogy készül a liszt, ezután pedig a pékség kerül sorra, hogy azt is megnézzék, hogy sül a kenyér. A domborzati tájegységekről és a növényekről mind adott helyszíneken tanulnak.

8. Itt úgy tartják, hogy a hibák feltétlenül szükségesek a sikerhez vezető úton. A tanárok minden alkalommal kiemelik, hogy hibázni tulajdonképpen jó dolog, és a gyerekeknek nem kell emiatt aggódniuk.

9. A gyereknek csak akkor van szüksége orvosi igazolásra, ha több mint két hetet hiányzott az iskolából. Viszont ez alatt az idő alatt is el kell végeznie minden házi feladatot.

10. Az állami elemi iskola teljesen ingyenes. A program szinte teljesen azonos az otthoni iskolai programmal, bár őszintén nem értem, hogy lehet ez, ennyi kirándulás és szünet mellett. De a gyerekeim nagyon boldogok, és mindent könnyen megtanulnak.

A cikk forrása: filantropikum.com

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Karácsonyi könyvvásár