Szülő- és gyereknevelés

6 szempont, amit mérlegelj, mielőtt a gyerekedről posztolsz!

A gyermekek online jelenlétével foglalkozó cikkek rendszerint arra fókuszálnak, hogy miként tudja a szülő gyermeke közösségi oldalakon való részvételét ellenőrizni, és megóvni a fiatal serdülőt az esetleges káros hatásoktól, veszélyektől. Van ugyanakkor egy másik nagyon fontos oldal, mégpedig, hogy miként jeleníti meg a szülő a gyermekét a szociális média világában. Annak ellenére, hogy a legtöbb gyermek a serdülőkor elején alakít ki önálló közösségi profilt, sokan már születésük pillanatában felkerülnek a világhálóra, hiszen gyakori, hogy a szülő ezen a fórumon osztja meg elsőként ismerőseivel az örömhírt, illetve a későbbiekben is rendszeresen posztol gyermekével kapcsolatos boldog pillanatairól. A kutatók ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy nagyon fontos lenne, hogy a szülők figyelembe vegyenek néhány alapszabályt, amelyekkel megvédhetik és tiszteletben tarthatják gyermekük privát szféráját.

Egy, az Egyesült Államokban készült kutatás szerint, a gyerekek 90%-ról megjelenik Facebook poszt a második szülinapjáig. Itt nem csupán a gyermek életéről szóló fontos eseményekben merül ki az online jelenlét, hanem sok szülő ezen a felületen keresztül vitatja meg gyermeknevelési nehézségeit, vagy akár gyermeke magatartási és egyéb zavarait. Jól belátható, hogy ezutóbbinak milyen következménye lehet a felnövő gyerekre, aki később szembesülhet azzal, hogy mennyi intim információ került ki több száz idegen felhasználó kezébe, és esetleg megszégyenülve érezheti magát, amikor ezeket visszahallja.

Természetesen a pszichológusok sem állítják, hogy minden szülő által közzétett információ feltétlenül káros a gyermekre nézve, de bizonyos személyes adatok és események megosztása, intim fényképek közzététele igenis súlyos következményekkel járhat, ha azok illetéktelen kezekbe kerülnek. Ugyan nem annyira veszélyes, de hasonlóan negatív következmény, ha egy nagyon nyitott szülő zárkózott gyermeke úgy érzi, hogy olyan mennyiségű információ került ki róla, amit ő soha nem osztott volna meg magáról, és emiatt kényelmetlenül érzi magát. Gondoljunk csak bele, hogy ez hasonló ahhoz, amikor valaki élő szóban többet árul el rólunk idegeknek, mint amit mi önszántunkból megosztottunk volna magunkról, csak ebben az esetben még nyoma is marad hosszú távon.

Egy kamaszokat megcélzó kutatás egyértelműen alátámasztotta, hogy a 10-17 éves korosztály komolyan aggódik amiatt, hogy szüleik mit osztanak meg róluk ismerőseikkel, és a gyerekek kifejezetten igényelnék, hogy szüleik megvitassák velük, hogy mi kerülhet ki róluk és mi az, ami nem. A válaszadó gyerekek kiemelik, hogy nem az zavarja őket, ha szülőjük sport vagy tanulási teljesítményükről, nyaralási élményeikről oszt meg fényképeket, hanem az, amikor "ciki” történeteiket mesélik el Facebook oldalukon, vagy nagyon személyes információkat osztanak meg róluk.

6 tanács mielőtt gyermekünkről posztolunk a Facebookon:

A kutatók a fiatalok válaszai alapján összeállítottak néhány irányelvet, amelyet minden szülőnek érdemes átgondolni, mielőtt gyermekéről tartalmat oszt meg közösségi oldalán:

A cikk teljes terjedelmében a 7köznapi pszichológia oldalán olvasható. 

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás