Iskola

Már a következő tanévben megszűnhet az iskolai igazolások kiadása, új rendszer jön

Már egy ideje tervben volt, hogy összekötnék az elektronikus egészségügyi rendszert a Krétával azért, hogy az orvosi igazolásokat a tanárok is rögtön elérjék. Ezzel az intézkedéssel a döntéshozó több legyet is üt egy csapásra: egyrészt leveszi az adminisztrációs terhet a házi gyermekorvosokról, másrészt a tanárok azonnali és közvetlen információhoz jutnak a hiányzó, beteg tanuló kapcsán.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke korábban a sajtónak így nyilatkozott: az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta rendszer összekötése vethet véget az iskolai igazolások kiadásának. A két online rendszer összekötésével elérhető lesz, hogy a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthatják a kiadott orvosi igazolásokat és az adott betegség becsült gyógyulási idejét.

Megkerestük a Belügyminisztériumot, hogy megtudjuk, mikortól lehet ennek bevezetésére számítani? A Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya kérdésünkre a következő választ adta:

   Az elektronikus egészségügyi rendszerrel való összekötés jogszabályi alapja már biztosított, gyakorlati alkalmazásának bevezetése a következő tanévben kezdődhet el.

Hány napot igazolhat a szülő?

Arra, hogy hány napot igazolhat a szülő, és mikor kell gyermekorvoshoz fordulni igazolásért, nincs egységes, központi előírás, ugyanis az igazolt napok számát nem központi rendelet, hanem az adott iskola házirendje szabályozza, amit az iskola honlapján találunk meg.
Ebből eredően annak felhasználási módja is intézményi saját hatáskörben kerül meghatározásra.
A szülőnek lehetősége van az igazolásokat feltölteni a KRÉTA rendszeren keresztül, valamint szintén a KRÉTA rendszerben nyomon követni az igazolt és igazolatlan órák számát és pontos idejét – adta válaszul kérdésünkre a Belügyminisztérium.

Fotó: 123RF

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás