Iskola

Jövőépítés és nyári buli egyszerre?

A MŰISZ Iskolaszövetkezet diákok számára kínál munkalehetőségeket széles választékban. A fiatalok munkavállalói kedvéről, a diákmunka különféle típusairól és szolgáltatásaikról munkatársaikat kérdeztük.

Kölöknet: Mi a megítélése manapság a diákmunkának?

MŰISZ: A legfontosabb talán, hogy sokak fejében a diákmunka egyenlő a nyári betanított munkával. Pedig ez nincs így! Diákok egyes esetekben, évközben akár szinte egy főállású munkavállaló feladatait is el tudják látni. Mert nem feltétlenül a munka mennyisége számít: volt ahol egy diák oldotta meg egy munkahely sok-sok éves problémáját. Bár nem sok, de egyre több és több a fiatalokban rejlő lehetőséget felismerő munkáltató.

A tanév idején persze inkább egyetemisták vállalnak munkát a MŰISZ-en keresztül, mintegy 2200-3000-en, és ez nyáron, a középiskolásokkal kiegészülve felmegy 3000-4500 főre is.

És ha nem nyári szórólapozás, akkor milyen munkát végeznek inkább a középiskolások?

Manapság már nem beszélhetünk „slágermunkákról”, mert nálunk mindenki a saját igényei és képességei szerint keres munkát, így nagy a szakmák közötti eloszlás. De azok a középsulisok, akik mondjuk a nyári buliszezonra szeretnének gyűjteni rövidebb alkalmi munkákkal, azok például – érdekes fogyasztói folyamatok miatt – a karácsonyi szezon csomagolási munkálataiban már nyáron megtalálhatják a számításaikat.

Ha tanév idején kevesebb a középiskolás, mivel érkeznek mégis hozzátok? Nem a nyári buli, és nem a hosszú távú, év közbeni munka, akkor mi érdekli őket?

Számukra az a lehetőség a legértékesebb, hogy sokféle különböző rövid, alkalmi munkában is kipróbálhatja magát. Ez ugyanis segítheti őt a pályaválasztásban! De nem csak ők jönnek hozzánk, mi is hozzájuk: ha hívnak, szívesen megyünk ki iskolákba, ahol pénzügyi és jogi ismeretterjesztő előadásokat is tartunk, úgy látjuk, erre is van igény, mert ez is segíti a pályaorientációt.

De nem csak támogatólag vagytok jelen – a diákok jogi képviseletét is ellátjátok. Mit jelent ez a védelem?

Nálunk csak ellenőrzött munkák vannak. Ez azt jelenti, hogy a helyszínen is folyamatosan ellenőrizzük a munkahelyi körülményeket, és hogy a diákkal a munkaköri kötelességének megfelelő feladatot végeztetik-e el. Ha a fiatalok jelzik, hogy valami nem stimmel, mi azonnal kapcsolatba lépünk a munkáltatóval és rendezzük az ügyet. Ezen felül anyagilag is biztosítja a munkavállalót a MŰISZ: ha esetleg egy munkáltató cég csődbe menne, mi kifizetjük a fennmaradó bérét.

Kik választják nálatok a hosszú távú munkákat? Miért vonzó számukra ez a típus?

Inkább az egyetemisták – az ő köreikben valamivel népszerűbbek az irodai és gyakornoki munkák –, többek között azért, mert számos munkahelyen végzett tevékenység elismertethető iskolai szakmai gyakorlatnak. Sokuk már nagyon céltudatosan a szakmai karriere kezdetére – a diploma megszerzésének pillanatára – már szeretne szakmai tapasztalatokkal rendelkezni, hogy versenyképesebb lehessen. Úgy látjuk, nálunk ez a vezető motiváció a diákok munkavállalásában, és nem a gyors és rövidtávú pénzszerzés.

Számos nyereményjátékot látni a honlapotokon. Mennyire motiválja ez a fiatalokat?

Nagyon! Nagy örömmel látjuk, hogy – néha számunkra meglepő módon – mennyire örülnek a különféle nyereményeknek.

Hamarosan a honlap is megújul. Szépnek, felhasználóbarátnak tűnt, miért éreztétek, hogy újra van szükség?

Szeretnénk naprakészen kiszolgálni a fiatalok igényeit, ezért még interaktívabb és még felhasználóbarátabb honlapra van szükség, melynek egészen új keresőrendszere is lesz. Továbbá chatbot fogja segíteni a diákokat a munkakeresésben. Megújul a profil is, melyben a diákok nyomon követhetik jelentkezéseiket, az adott munka kiválasztási fázisait. Ugyanakkor az önéletrajzkészítő modulok segítségével (amennyiben nem rendékeznek önéletrajzzal) gyorsan el tudják készíteni a jelentkezéshez szükséges cv-t. Megújul az applikációnk is, amely továbbra is két platformon (Android és IOS) lesz elérhető, a gyorsabb és egyszerűbb munkakeresés elősegítése érdekében.

A közeljövőben az applikációnkat is tovább fogjuk fejleszteni ugyanezen szempontok alapján.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó