Iskola

Középiskolásoknak készített videókat tények megbízhatóságáról, álhírekről az MTA

Hogyan lehet eligazodni a rengeteg álhír és információ között? Mit tekinthetünk hiteles forrásnak? Egyáltalán mit nevezünk ténynek? Változnak-e a tények? Hogyan működik a tudomány? Miért a tudomány a legbiztosabb módszer a világ megismeréséhez? Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban címmel rövid videókat tett közzé a Magyar Tudományos Akadémia.

Honnan veheti észre valaki, ha hamis adatokkal és érvekkel próbálják manipulálni? Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban címmel rövid videókat tett közzé a Magyar Tudományos Akadémia.
A Középiskolai MTA Alumni Program keretében készült előadás-sorozat a mai, hazugságokkal teli világban való eligazodáshoz kínál kapaszkodókat.

Alapvető kérdések a mai információs káoszban, amellyel a fiatal korosztályok is egyre nehezebben birkóznak meg. A Középiskolai MTA Alumni Program új előadás-sorozatában fiatal kutatók ezekre a kérdésekre is keresik a választ a diákközönséget is bevonó, lendületes előadásaikban.

A középiskolásoknak készített, de bármely korosztálynak ajánlott előadások szabadon elérhetők az MTA YouTube-csatornáján.

Visszaállítani a tudományos világnézet tekintélyét

   „Az előadások eszmei szándéka az volt, hogy segítsük visszaállítani a tudományos világnézet tekintélyét, a tények és a szkepszis szerepét tisztázva az állandóan információkkal bombázó, megrendült bizalmú világban. Olyan témák jöttek elő, mint például a tények megbízhatósága és változékonysága az életben és a tudományban, a logikai következtetés ereje és tévedései, a statisztika meggyőző és becsapó ereje, vagy hogy mikor tér el a nyelvhasználat a logikustól, és hogyan élünk a meggyőzés és a befolyásolás eszközeivel”

 – mondta a projekt szakmai irányítója, Pléh Csaba akadémikus.

Az előadássorozat 6 önálló előadásból áll:
- Zemplén Gábor tudománytörténész: Mit értünk és érthetünk a tudományból?
- Forgács Bálint kísérleti pszichológus, kognitív tudós: A klímametaforák bukása
- Schnell Zsuzsanna kognitív nyelvész, kommunikációkutató: A befolyásolás nyelvi eszközei
- Kleiber Judit nyelvész: Következtetés vagy becsapás?
- Tuboly Ádám Tamás tudományfilozófus: Min alapszik a tudomány, ha nem tényeken?
- Keszthelyi Gabriella matematikus: Kijózanító véletlenek

Forrás: MTA

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás