Iskola

13-16 éves diákokat készít fel a tudatos online médiahasználatra, álhírek kiszűrésére a Detekto

A minőségi újságírás fontosságát bemutató tananyagokkal bővült a 13-16 éves gyerekeknek szóló oktatási oldal, a Detekto.hu. A kurzusokat a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány fejlesztette.

Hogyan dolgoznak az újságírók? Mik a minőségi hírek jellemzői? Miért nem érdemes hátat fordítani a hírfogyasztásnak annak ellenére sem, hogy egyre több az álhír az online térben? Hogyan és miben segítenek a minőségi hírek a mindennapokban? - többek között ezekben a témákban nyújtanak hasznos tanácsokat a Detekto.hu új tananyagai.

A Detekto-kurzusok célja a diákok felkészítése arra, hogy önállóan is képesek legyenek az online médiakörnyezetben tájékozódni. Felismerjék, mikor van szükség fokozott figyelemre, tudatosságra és az információ ellenőrzésére, valamint milyen eszközöket használhatnak a tényellenőrzéshez.  

   A tavaly ősszel publikált, első három tananyagban a hamis tartalmak jellemző típusait mutattuk be, valamint azt, milyen helyzetekben vagyunk fogékonyak a félrevezető információkra, és hogyan ismerhetjük fel például a mesterséges intelligencia által generált képeket. A most közzétett, új kurzusok pedig a minőségi hírek jellemzőire és az újságírás társadalmi hasznosságára koncentrálnak”

- mondja el Marinov Iván, a projekt egyik fejlesztője.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Magyar Digitális Média Obszervatórium keretében készült programban a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják a hamis információk felismerését, amelyek a közösségi médiában  eléjük kerülő tartalmakhoz hasonlóak.

“Van, hogy a diákoknak egy gyenge minőségű cikket kell kijavítaniuk, vagy egy virálisan terjedő közösségi oldali posztot kell értelmezniük. De olyan is van, hogy fiktív iskolai hírcsatornák, videós iskolaújságok rövid videóit kell értékelniük aszerint, hogy teljesülnek-e bennük a korrekt tájékoztatás feltételei” - mutat rá Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány programvezetője.

Tippek, ötletek tanároknak

A kurzusok az önálló tanulást támogatják, de azok tartalma, fejlesztési területei és céljai több ponton is kapcsolhatók az iskolai oktatáshoz. “Ennek érdekében ehhez a tananyagcsomaghoz is készítettünk útmutatót, amelyben konkrét tippeket adunk a tanároknak az iskolai felhasználáshoz” - mutat rá Timár Borbála az alapítvány részéről.

A Detekto anyagai elérhetők itt: https://detekto.hu/ (a friss kurzusok a 4-6. pontok alatt találhatók)
A tanároknak szóló útmutatók letölthetők innen: https://detekto.hu/tanaroknak/
Elérhetőség: Nagy Krisztina - nagy.krisztina@ideaalapitvany.hu

Az Idea Alapítványt 2019-ben hozták létre a Televele Médiapedagógiai Egyesület és az álhírekkel foglalkozó Urbanlegends.hu oldal szakértői. A szervezet célja a gyerekek, fiatalok kritikai gondolkodásának és médiaértésének fejlesztése iskolai környezetben. Az alapítvány akkreditált tanárképzési programot és tanóraterveket kínál általános- és középiskolai tanároknak, megalapozva ezzel a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését. A szervezet eddigi képzésein országszerte több mint 130 iskola pedagógusai vettek részt.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás