Iskola

Lányok napja – 2017. április 27.

Hatodik alkalommal rendezte meg április 27-én a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 77 helyszínen, 23 településen, a program történetében eddig legmagasabb résztvevőszámmal, 1840 középiskolás lány ismerkedett a technológiai pályákkal. A Lányok Napja szakmai partnerei az evosoft, IVSZ és az EJMSZ, a program a Coloplast, a GE a Magyar Telekom és a T-Systems támogatásával jöhetett létre.

A Lányok Napja rendezvénysorozatot világszerte ugyanazon a napon, április utolsó csütörtökén tartják meg. A program az Egyesült Államokból indult, de mára már számos más ország csatlakozott hozzá.

A NaTE hatodik éve rendezi meg ugyanezen a napon programsorozatát. Szigeti Fanni, a NaTE ügyvezetője köszöntő beszédében kiemelte, hogy a szervezés idei tapasztalatai – az új cégek jelentkezése, egyes fogadóhelyek rekordgyorsaságú feltöltődése valamint az eddigi legmagasabb részvételi arány – arra engednek következtetni, hogy ha lassan is, de kezd beérni az Egyesület technológiai szakmák népszerűsítésére irányuló munkája.

Kimutatások szerint több tízezer mérnöki állás betöltetlen ma hazánkban. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, amennyiben a lányok legalább olyan arányban választanának mérnöki pályát, mint amilyen arányban teszik ezt fiú társaik.

Ebben nagy szerepet játszik, hogy egyre több cég ismeri fel annak jelentőségét, hogy a tapasztaláson, aktív bevonáson, játékosságon alapuló ismeretterjesztés és ismerkedés a technológiai trendekkel, a jövő munkahelyeivel hatékonyabban szólítja meg a pályaválasztás előtt álló diákokat, mint a száraz tananyag.

Így lehetőségük adódik arra, hogy az egyes szakmákról ne csak elképzelésük legyen, és például hangzatos kicsengésük alapján válasszanak pályát, hanem tudatosan, már saját megtapasztalt élmények segítségével.

„A mai nap folyamán én az evosofthoz látogattam el, ahol csodálatos napot tölthettem el. Megismerkedhettem a röntgenfelvételek múltjával, jelenével és jövőjével is.  Végre megtudtam, hogy hogyan kapcsolódik össze a Boci-Boci Tarka és a Metróvezetés. A válasz pedig az automatizálás és annak 2 alapelve, amelyet egy zseniális floppy disk-éneklő játék mutatott be. Végre elkészíthettem saját koktélom egy alkalmazással is. Számomra a Lányok Napja nem csak feledhetetlen élmény volt, tele izgalmakkal, sok nevetéssel és inspirációval, hanem egy olyan nap, amely után azt érzem a világot is megválthatom. Csak én lehetek saját magam útjában, az egyetlen, aki megállíthat abban, hogy technológiával és tudományokkal foglalkozzam, az én vagyok. De egy ilyen nap végeztével tudom, hogy nem állom el az utat, hanem felveszem a nehéz könyveket és tovább tanulok. Egy sztereotípia sem határozza meg azt, aki vagyok és leszek. Ez kizárólag az én feladatom. Zárásul elmondanám mennyire hálás vagyok azért, hogy van egy ilyen kezdeményezés Magyarországon és még ezerszer hálásabb vagyok azért, hogy Nagykövet lehetek. Számomra ilyen egy csodálatos nap. – Varga Eszti, tizedikes diák, a NaTE Nagykövete.

Lányok napja

„A világ logikáját az evosoft alakítja szoftverré, és ezt szerettük volna a Lányok Napja keretében az érdeklődő középiskolásoknak bemutatni, mert azt gondoljuk, lányok nélkül nincs jövő” – mondta el Gönye Zoltán, villamosmérnök, az evosoft marketingvezetője.

Lencsés Gergő, a GE Power veresegyházi gyárának vezetője elmondta: “A GE Power-nél hiszünk abban, hogy a folyamatos technológiai innovációhoz szükség van fiatal, dinamikus, elkötelezett szakemberekre, akikkel egy közös fejlődési utat bejárva érhetjük el vállalati és egyéni sikereinket. A veresi gyárban nem teszünk különbséget munkavállallók között semmilyen diszkriminatív alapon; csak az számít, hogy ki mennyire ért a szakmájához, hogyan viszonyul a munkatársaihoz és mennyire elkötelezett a rá bízott feladat iránt. Remélem, hogy a nálunk szerzett pozitív tapasztalatok segíthetik őket abban, hogy a mérnöki pálya felé orientálódjanak és nekünk pedig lehetőséget nyújt arra, hogy megmutassuk milyen szép és izgalmas szakma a miénk.”

„Kedvenc tantárgyaim a matematika, az informatika és a fizika, ezért is szeretnék mérnök informatikusként dolgozni a jövőben. Így amikor döntenem kellett, hogy hova menjek a Lányok Napján egyértelmű volt, hogy valami informatikával kapcsolatos programra szeretnék jelentkezni. Végül a választásom a debreceni IT Services Hungary-ra esett, ami véleményem szerint a lehető legjobb választás volt számomra. Nagyon megfogott a cég fiatalos lendülete, a családias légkör és az, hogy szívesen fogadnak mindenkit nemtől függetlenül és előítéletek nélkül. A multinacionális vállalat „nyílt napján” játékos feladatok során és kisebb csapatokba osztva nyerhettünk betekintést az itt dolgozók mindennapjaiba, különös tekintettel a női munkatársak életébe. Engem személy szerint nagyon megfogott az itteni környezet és néhány év múlva én is nagyon szívesen dolgoznék itt.” – nyilatkozta Borz Barbara, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium tizenegyedikes angol nyelvi tagozatos diákja, a NaTE Nagykövete.

Stratégiánk egyik fő pillére a fundamentumaink erősítése, ami e tekintetben azt jelenti, hogy célunk kialakítani és erősíteni a potenciális ICT tudású munkaerőt; megtalálni Őket, lehetőséget biztosítani számukra majd garantálni a stabil hátteret. Ennek támogatásában nagy segítségünkre van a Lányok Napja. Tapasztalatom alapján én úgy gondolom, hogy az informatikai tudás nemtől független, csak bátorítás és biztatás kell a nőknek is, hogy kellően hinni tudjanak a képességeikben és azok hasznossá tételében. A rendezvénysorozat keretein belül, ma ötven középiskolás lányt inspirálták kollégáim a Legyél Te is informatikus előadásunkkal, interaktív innovációs terünk, a Future Zone bemutatásával, valamint pályaorientációs beszélgetéssel. A visszajelzések szerint bízhatunk abban, hogy később hatékony részesei lesznek az ICT piacnak és talán lesznek többen is, akik majd nálunk dolgoznak és erősítik belső fundamentumainkat ezzel.” - mondta Kaszás Zoltán, a hazai piacvezető infokommunikációs vállalat, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.

„Skandináv vállalatként fontosnak tartjuk, hogy a középiskolás lányok figyelmét felkeltsük a hagyományosan férfiasnak tartott szakmák iránt is. Célunk volt, hogy szélesítsük az érdeklődők látókörét azáltal, hogy betekintést nyerhetnek egy jól működő nagyvállalat mindennapjaiba. A program lehetőséget adott arra, hogy a hozzánk érkező fiatal lányoknak meg tudtuk mutatni a mérnöki munka sokoldalúságát, az ebben rejlő kreativitást, és az alkotás lehetőségét is. A résztevők visszajelzései alapján okkal bízunk benne, hogy a mérnöki pályára egy vonzó, akár karrierutat is kínáló szakmaként, jövőképként tekintenek.”- nyilatkozta Kovac Boris, a Coloplast Kft. ügyvezető igazgatója és alelnöke.

Good by Lenin helyett Good by szivattyú! – azaz búcsúztassuk együtt az üzemet elhagyó szivattyút, Az erő legyen veled! - azaz Frod robot irányítása, Nézz a légy szemébe! – vagyis lásd ezerszeresére nagyítva a körülötted található világot: ilyen és hasonló hívószavakkal várták tárt karokkal a programban részt vevő cégek a jelentkezőket.

Aki a sarkára állt, ezen a napon nem csak azt tudhatta meg, hogy miből és hogyan készül a tűsarok, milyen, ha nők kormányoznak, mit csinál egy restaurátor, hogyan forgácsolnak, hanem beavatták abba is, hogyan neveljen microbitet, tervezzen digitális kampányt, biliárdozzon atomokkal vagy programozzon robotot.

Ellátogathattak információ-biztonsági taktikai adatközpontba és Future zónába, ismerkedhetnek a világ első másodpercével, kipróbálhattak VR-szemüveget, megtudhatták mi a közös a metró vezérlésében és a Boci-boci tarkában, mit csinál egy etikus hacker, vagy hogy van-e köze a póknak az electrospinninghez.

A programhoz huszonhárom település, Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Esztergom, Győr, Fót, Hatvan, Kaposvár, Kazincbarcika, Kecskemét, Maklár, Miskolc, Nyíregyháza, Oroszlány, Paks, Pécs, Sárospatak, Szeged, Székesfehérvár, Tatabánya, Tiszaújváros, Vác és Veresegyház következő cégei csatlakoztak, a cégnevekre kattintva megnyithatja az általuk ajánlott programokat:

Arconic KöfémARM Hungary Kft.Audi HungáriaB. Braun Medical Kft.BorsodChem Zrt.BT ROC Kft./BudapestBT ROC Kft./DebrecenBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi EgyetemBOSCH Automotive /MaklárBOSCH Elektornika Kft.Bosch Kft. – BOSCH Power Tool Kft.Citi SzolgáltatóközpontColoplast –  Continental Automotive Hungary Kft.ContiTech Rubber Industrial Kft.Corvinus Geek ClubCsaba Metál Zrt.Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnök TanszékDebreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki TanszékDebreceni Egyetem Villamosmérnöki és Mechatronikai TanszékEIT Digital BudapestELTE Informatikai KarEmerson Process Management Magyarország Kft.EngAme AkadémiaEricsson Magyarország Evosoft Hungary Kft.Gábor Dénes FőiskolaGE DigitalGE Oil & GasGE Wather&Process TechnologiesGE Power GoogleGrundfos Magyarország Gyártó Kft.Hewlett Packard Informatikai Kft.HolografikaIBM Chief Information OfficeIBM DSS Kft.IBM Nemzetközi Informatikai Szolgáltató KözpontIT Services Kft./PécsIT Services Kft. Budapest IT Services Kft. DebrecenJabil Circuit Magyarország Kft. LEGO Manufacturing Kft.Magyar Nemzeti MúzeumMiskolci Egyetem Gépészmérnöki KarMiskolci Egyetem Műszaki Agrártudományi KarMiskolci Egyetem Műszaki Földtudományi KarMorgan StanleyMTA Wigner Fizikai KutatóközpontMTA Energiatudományi KutatóközpontMTA Energiatudomány Kutatóközpont/2MVM Paksi ErőműNational Instruments Hungary Kft.Nemesys GamesÓbudai Egyetem Alba Régia Műszaki KarPallasz Athéné EgyetemPázmány Péter Katolikus EgyetemPrecognox Kft.Possible Zrt.SIEMENSTakata Safety Systems Hungary Kft.T-Systems Magyarország Zrt.TE ConnectivityVideoton Holding Zrt. – Vodafone Magyarország Zrt.Weinberg 93 Kft.

Háttérinformáció a programról:

A Lányok Napja eredetileg amerikai kezdeményezésre jött létre és évente az összes csatlakozó országban ugyanazon a napon rendezik meg, idén 2017. április 27-én. A program hazai elindítója a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE), hosszú távú célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásaiban napjainkban uralkodó trendet és felhívja figyelmüket a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra.

A NATE ebben a programban együttműködik az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel és az IVSZ-szel.

A Lányok Napja szakmai partnerei az evosoft, IVSZ és az EJMSZ, a program a Coloplast, GE a Magyar Telekom és a T-Systems támogatásával jöhetett létre. A programot facebookon és az instagramon is népszerűsítik. Ízelítőt az egyes programokból ezeken a videókon láthatnak.

A Nők a Tudományban Egyesület egy országos hálózat; tagjai női és férfi kutatók, egyetemi oktatók, mérnökök a tudomány és innováció minden területéről, akik közös elkötelezettséggel képviselik a nemek közötti esélyegyenlőség ügyét a tudomány és kutatás területén.

Az Egyesület célja, hogy vonzóvá tegye a technológiaorientált szakmákat a középiskolás lányok számára is, és ezzel csökkentsék a mérnök és informatikus szakemberhiányt. Az Egyesület feladatának tekinti, hogy konferenciák szervezésével és egy saját díj átadásával felhívja a figyelmet a női innovátorok társadalomban és gazdaságban betöltött szerepére. Szemléletformáló, stratégiai együttműködéseket alakít ki cégekkel és egyetemekkel, annak érdekében, hogy együttes összefogással, szektorokon átnyúló kooperációkkal küzdjenek a nők alulreprezentáltsága ellen a tudományos és technológiai területeken.

www.nokatud.hu

A NaTe következő eseményei:

- V4 STEM Camp for Girls – 2017. június 26-30: Ingyenes, nemzetközi tábor a STEM területek iránt érdeklődő, középiskolás lányok számára a Visegrádi Országokból.

- Kutatók Éjszakája – 2017. szeptember 29.

- Nemzetközi Mobilitás és Karriernap – 2017. november 16.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: iskola

Kölöknet hozzászólás

aláírás