Iskola

Miért fontosak a gyerekek számára a mesehősök? Különleges gyerekfoglalkozások ébresztik rá a gyerekeket a rejtett erősségeikre!

Kreativitást és önismeretet fejlesztő foglalkozás-sorozat indul általános iskolás gyerekeknek Dézsi Szilárd színházi rendező vezetésével Budapesten.
A kreatív szakemberrel készült korábbi interjúnkból kiderül, hogy milyen rendkívüli élményekkel gazdagodik egy gyerek, ha ráébred saját belső "szupererejére".
(Nyitókép: Getty Images)

Dézsi Szilárd szerint egy különleges képesség vagy tudás birtoklása is akár okot adhat kirekesztésre egy adott gyerekcsoporton belül. - Sőt, az is megesik, hogy a gyerek elveszíti menet közben a „varázserejét”, majd visszanyeri azt, pontosan úgy, mint a mesében a szerencsét próbáló szegénylegény. A képregényekből, filmekből ismert népszerű szuperhősök vagy a népmesék hősei azért különösen vonzóak a gyerekek számára, mert a rafináltságuk által tudják az akadályokat legyőzni, így lesznek képesek elérni a céljaikat, miközben sikerek és kudarcok árán végigjárják a felnőtté válás különböző stációit - mondja.


Dézsi Szilárd és Vladár Krisztina gyerekfoglalkozást tartanak. (Fotó: Kreatív Partnerség Magyarország / Fodor Cini)

A rafináltság alapja pedig nem más, mint a kreativitás. Dézsi Szilárd foglalkozásvezető arra is rámutat, hogy a kreativitás fejleszthető, és lényegesen meg tudja könnyíteni az életünket. Hogy mi köze a kreativitásnak az életrevalósághoz? - A kreativitás a mindennapi feladataink megoldásainak a része. A napi kisebb-nagyobb kihívások legyőzése azon múlik, hogy mennyire vagyunk kreatívak - magyarázza a színházi és drámatanári múlttal egyszerre rendelkező szakember.

Az 5-7. osztályosoknak szóló "Szuperhős a pácban" és a 3-4. osztályosoknak szóló "Mentsük meg a bajba jutott mesehőst!" elnevezésű tíz alkalmas drámapedagógiai foglalkozások erre a megtapasztalásra építenek, arra, hogy a gyerekek ráébredjenek a saját értékükre, akik már a foglalkozássorozat elején azt a feladatot kapják, hogy párosával, majd kiscsoportokban írjanak, rajzoljanak, alkossanak egy történetet, egyezzenek meg a helyszínben, találják meg az ellenfelet, akit le kell győzniük. A drámatanár indirekt vezetésével egy olyan "nemes célt" találnak, amiért ma is küzd az emberiség. A foglalkozás-sorozat végére pedig a sok-sok apró meseelemtől a gyerekcsoport eljut egy közösen alkotott nagy történetig. A drámafoglalkozás nem titkolt célja, hogy a maga módján minden gyerek rájöjjön arra: neki mi a rejtett erőssége, ő miben jó, de a felelőssége is, hogy az erejét, hogyan és mire használja.

Dézsi Szilárddal készített interjúnkat félénkségről, önbizalomhiányról, a kütyümánia feloldásáról ebben a cikkünkben olvashatod el teljes terjedelemben.

A gyerekfoglalkozásokra itt jelentkezhetsz.

Izgalmas drámafoglalkozás 5-7. osztályosoknak

Izgalmas drámafoglalkozás 3-4. osztályosoknak

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás