Iskola

Mik azok az álhírek? Hogyan terjednek a kamuvideók? Miként működnek a trollok? - Gyerekeket segítő oldal indult!

Mik azok az álhírek? Miért vagyunk rájuk fogékonyak? Hogyan készülnek és terjednek a kamu videók? Milyen hírekben bízhatunk meg? Ha téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések, akkor itt az ideje ezeknek utánajárni! Álhírek felismerését segítő oldal indult gyerekeknek.

Az iskolában a diákok megtanulnak írni, olvasni, és megismerik a kénsav képletét. Arról viszont kevesebb szó esik, hogyan különböztethetik meg a hiteles információkat az álhírektől, hazugságoktól, becsapásoktól. Az Idea Alapítvány ezért célul tűzte ki, hogy magyarázó videókkal, interaktív feladatokkal segítse a gyerekeket abban, hogy a hamis információkat felismerjék, ellenőrizzék és értelmezzék.

A Detekto.hu konkrét példákon keresztül, egyszerű, érthető nyelven segít abban, hogy felismerhető legyen, hogy milyen online tartalmakkal kapcsolatban van szükség fokozott figyelemre, kritikai tudatosságra és az információ ellenőrzésére. 

A tanfolyam anyagai fokozatosan kerülnek fel az oldalra. Első feladatsorokban bemutatják:

  • a hamis információk néhány típusát
  • az álhírekre való fogékonyságunk okait
  • valamint a hamis képek és videók készítéséhez használt eszközöket, technikákat

Az Európai Bizottság által finanszírozott Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO) keretében készült program első csomagjában a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják a hamis információk felismerését és értelmezését, amelyek a közösségi médiában eléjük kerülő tartalmakhoz hasonlóak.

A Detekto első anyagai elérhetők itt: https://detekto.hu/
A tanároknak szóló útmutató letölthető innen: https://detekto.hu/tanaroknak/
Szülőknek szóló útmutató itt érhető el: https://detekto.hu/szuloknek/

Kik azok a trollok?

Kedvcsinálóként álljon itt az Idea Alapítvány egyik videója,  amiből megtudhatjuk mi is az az online trollkodás, és mi a trollok célja.

Nyitókép: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás