Iskola

Módosították a rendeletet a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásáról

Az április végi rendeletmódosítás értelmében már nincs időhöz kötve, hogy meddig lehet alkalmazni a közoktatásban és a szakképzésben azokat a pedagógusokat, oktatókat, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt -írta meg a nepszava.hu.

A Magyar Közlöny április 28-i számában megjelent rendeletmódosítás már nem szab egy évre szóló időkeretet a nyugdíjas tanárok visszafoglalkoztatásához, valamint egy olyan ponttal is kiegészült, amely lehetővé teszi az idős pedagógusok számára, hogy az érettségi vizsgák és országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezésében is részt vehessenek.

Eredetileg 2022. szeptember elsejétől 2023. augusztus 31-éig tették lehetővé, hogy a tanárok a nyugdíjkorhatár elérése után is teljes állásban taníthassanak tovább, illetve aki már nyugdíjba vonult, szintén teljes állásban mehessen vissza tanítani, a nyugdíja megtartása mellett. Az új, módosított rendeletben viszont már semmilyen időbeli korlátozás nem szerepel.

A portál úgy tudja:

  • tavaly mintegy hatezer idős, nyugdíjas pedagógus ment vissza tanítani,
  • sokan nem éltek a rendelet nyújtotta lehetőséggel, nem teljes állásban, csupán heti néhány órában (részmunkaidőben, óraadóként) dolgoztak tovább,
  • tavaly minden ötödik iskolában tanítottak olyanok, akiknek még pedagógus végzettségük sem volt.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: GettyImages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKreatív tréningek gyerekeknek