Iskola

Ötezerrel csökkent a teljes munkaidős pedagógusok száma – ez az oka

Az elmúlt három évben több mint ötezerrel csökkent a teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógusok száma a Köznevelési Információs Rendszer adatai szerint – írta meg a nepszava.hu.

A statisztikai kimutatások szerint:

  • 2020 októberében 132 084 fő volt a teljes munkaidős pedagógusok száma,
  • 2021-ben 131 233 főre csökkent,
  • 2022-ben pedig további 129 170 főre csökkent.

A legfrissebb, 2023 októberére vonatkozó adatok szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógusok létszáma 126 966 fő, ugyanakkor egyre több pedagógust foglalkoztatnak részmunkaidőben.

Több a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógus, mint a frissdiplomás

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a portálnak elmondta:

a teljes munkaidős pedagógusok számának csökkenésében elsősorban az játszik szerepet, hogy szinte minden évben többen érik el a nyugdíjkorhatárt, mint amennyi pedagógus frissdiplomásként a pályára lép vagy rövidebb-hosszabb kihagyás után visszamegy dolgozni.

A PSZ adatai szerint 2023-ban 4939 pedagógus érte el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, miközben az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly szeptemberben összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdett dolgozni a köznevelésben. A PSZ elnöke arra is rámutatott, a teljes munkaidős tanárok száma tovább csökkenhetett október óta, hiszen akkor még állományban voltak azok, akik nem fogadták el az új életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény feltételeit, az ő jogviszonyuk 2023 novemberében szűnt meg.

A cikk teljes terjedelemben a nepszava.hu-n olvasható.
Szerző: Juhász Dániel
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás