Iskola

"Segítek nektek megérteni, milyen másnak lenni" - Szemléletformáló kisfilm készült, hogy jobban megértsük az autistákat

Az elképesztően érzékletes, az autizmus lényegét megragadó Sorsfordító elnevezésű kisfilm egy autista gyerek gondolatait, mindennapos küzdelmeit tárja elénk. Beszélgetésindító, érzékenyítő, szemléletformáló kisfilmnek ajánljuk (nem csak) iskolás gyerekközösségek számára.

A kisfilm főszereplőjének ihletője Olivér, aki egy ép értelmű autista fiú. Első osztályos volt, amikor autizmust diagnosztizáltak nála. Olivér az autizmus miatt képi megerősítést használ, így tudja könnyebben megérteni a világ dolgait, összefüggéseit. Fordítva is igaz, iskolatársainak, kortársainak az autizmusából fakadó gyenge kommunikációs képessége miatt csak nehezen tudja megfogalmazni érzéseit. Olivér emiatt speciális filmes történetmesélésre váltott, hogy könnyebben megértsük őt és az autista gyerekek furcsán zárt világát. Ahogyan ő fogalmaz: "Segítek nektek megérteni, milyen másnak lenni. Hiszen én sem értem, mikor lettem más, mint a többi gyerek".

Olivér autizmusából fakadó nehézségei jelennek meg a filmen

A Sorsfordító kisfilm alapötlete Olivér anyukájától származik, aki Olivér alapvető jellemvonásaira építve találta ki a főszereplő, Jancsi alakját, a történet lényegét, és képzelte maga elé a fontosabb részleteket. A film hangulatát, mondanivalóját mind-mind Olivér közösségi tapasztalatai ihlették.
A megvalósításban egy nagyon érzékeny, a megfilmesítést önkéntesként elvállaló filmrendező, Dicső Dániel és a forgatókönyvíró Deés Enikő volt segítségére, egy professzionális filmes stábbal és a budakalászi Telepi Suli színjátszó csoportjának tagjaival.

Az SNI-s gyerekeknek nincs esélyük a jó oktatásra

- Olivér 9 évig csak azért tudott az integrációban részt venni, közösségbe járni, mert nem mentem vissza dolgozni és főállású segítője lettem neki és a pedagógusainak az integrációban - mondja Viktória, a fiú édesanyja. - Mi egy Budapest közeli városban élünk, mégis azt kell mondanom, hogy Olivérnek a sajátos tanulási igénye miatt pont annyi az esélye a jó oktatásra, mint egy borsodi zsákfaluban élő gyereknek. Szinte semmi. A kisfilmmel és más érdekérvényesítő tevékenységemmel ezen az elfogadhatatlan helyzeten szeretnénk változtatni - teszi hozzá.

Olivér kisfilmje több díjat nyert már

Az autizmus nehézségeit feltáró alkotás gyerekközösségek körében villámgyorsan terjedt, és gyorsan országos népszerűségre váltott - ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy gyógypedagógiai asszisztens képzéseken választható tananyagrésze lett, illetve felkerült az Oktatási Hivatal digitális kiegészítő tananyagába és a Nemzeti Köznevelési Portál 5. osztályos digitális etika tananyagába.

A MSMKE filmszemléje az elmúlt években nemzetközi filmfesztivállá nőtte ki magát, amelyen Olivérék rendszeresen részt vesznek a Sorsfordítófilm Youtube-csatornára feltöltött speciális kisfilmes alkotásokkal. Olivér kisfilmjei mindig a díjazott alkotások közt szerepelnek.


Az „Együtt közösségi nagydíjat” a Sorsfordító kisfilm nyerte el a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület (MSMKE) III. Magyar Speciális Független Filmszemléjén.


A képen Olivér a Majdnem olyan című saját kisfilmjének az oklevelével látható, aminek ő a főszereplője.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás