Iskola

Siker az autizmussal élő, "Mauglinak" csúfolt kisfiú óvodai ügyében!

Az ötéves, ép értelmű, de nem beszélő, autizmussal élő kisfiú története még január végén került nyilvánosságra, akinek az anyukája egy táskába rejtett mikrofonnal készített hangfelvételt arról, hogy az óvodában kiabálva, szitkozódva beszélnek a gyerekével.

A két és fél órás felvétel alatt az óvónők egyszer sem szóltak kedvesen az autista kisfiúhoz. Az anyuka hiába próbált ezek után beszélni az intézményvezetővel, több próbálkozás ellenére sem tudta őt elérni telefonon, az igazgatónő az édesanyát már csak akkor hívta vissza, amikor nyilvánosságra került a hangfelvétel. Az anyuka szerette volna a fiát másik intézménybe átíratni, de erre a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálattól nem kapott engedélyt.

Úgy tűnik, végre megoldódott a kisfiú óvodaelhelyezési ügye, amiről Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért parlamenti frakcióvezetője Facebook bejegyzésében így tájékoztatott:

Siker az autizmussal élő, "Mauglinak" csúfolt kisfiú óbudai óvodai elhelyezésében! Másik intézménybe fog járni!

Két napja levélben kerestem meg a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatot és az Észak-Budapesti Tankerületi Központot azzal, hogy hogy fordulhatott elő, hogy a Mauglinak csúfolt kisfiút a lefolytatott vizsgálat után ugyanabba az intézménybe helyezik el, ahol korábban súlyos traumákat élt át.
Levelem után személyesen is egyeztettem a Tankerület igazgatójával, Tamás Ilonával, aki biztosított arról: másik kerületi intézménybe kerül a kisfiú.
Elmondtam, hogy nem elég, hogy elbocsátották az érintett dolgozókat, maga a környezet is traumákat okoz a kisfiúnak.

Örülök, hogy sikerült megoldani ezt a helyzetet, de ez újra rendszerszintű problémákra világít rá. Többek között arra, hogy folyamatos képzéseket kell tartani az oktatásban és gyermekvédelemben dolgozóknak. Aztán arra, hogy hiába bocsátották el az érintett óvodai dolgozókat, semmilyen garancia nincs arra, hogy ők utána nem helyezkedhetnek el egy másik intézményben, ahol továbbra is gyerekekkel foglalkoznak majd. Erre jelenleg sem a szakszolgálatnak, sem a tankerületnek nincs ráhatása.
Végül, nem győzzük hangsúlyozni: meg kell anyagilag is becsülni a dolgozókat, hogy valóban képzett emberekre bízhassuk a gyerekeinket.

A szakemberhiány megmutatkozott a tegnapi bicskei gyermekotthoni látogatásomkor is, és nyilvánvaló az elmúlt évek rettenetes mértékű pályaelhagyásából is.
Ezért is nyújtottuk be a Párbeszéd - Zöldekkel többek között egy átfogó gyermekvédelmi javaslatot, többek között a szociális és gyermekvédelem területen dolgozók 50%-os béremelését.
A gyerekek biztonságánál nincs fontosabb!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás