Iskola

Sikertelennek, lúzernek tartod magad? Válságban vagy? Nem látod a kiutat? Pedig van megoldás!

A legnagyobb ellenséged, te magad vagy! című írásában Szigeti Gábor motivációs tréner arról ír, hogy mindenki képes megváltozni, képes a negatív gondolatokat és viselkedésmintákat kikapcsolni. A kamaszok által nagyra tartott, főként kamaszproblémákkal foglalkozó tréner lendületes írásában azt is elmondja, hogyan kell ennek a munkának nekikezdeni, vagy ahogyan ő fogalmaz: "segít a szenvedőknek az önsajnálatukból magukat kirugdosni".
Szigeti Gábor írása.

Sem a szüleid gyerekkorban, sem fiatalon az iskolában, sem egy párkapcsolatod, de még a munkahelyeden a kollégák, főnökök sem tudnak úgy hátráltatni, akadályozni, degradálni téged, mint TE SAJÁT MAGAD!

Schwarzenegger írta egy könyvében jó pár évtizede, hogy azért lett sikeres, mert látta maga előtt az álmait. És azt mondta, ha én látom, akkor az valóság is lehet, tehát keményen dolgozott értük. És lám, mindent elért, amit akart. Pedig bántalmazó közegből jött, az iszákos apja verte őt és a testvérét, az anyja se állt ki értük, ő is bántalmazva volt. Mégsem egy "szellemi rokkant lett", hanem csak azért is kitört onnan.

Ez, a világon minden emberben ott van. Maximum valaki aktiválja, valaki nem. Én is az vagyok, akit nem lehet megtörni. Életemben számos olyan pillanat volt, amikor sokkal könnyebb lett volna mély depresszióba zuhanni, vagy öngyilkosnak lenni, mintsem küzdeni és véres verítékkel újra és újra felállni. De felálltam. És nem azért, mert aranyburokban nőttem fel. Hanem azért, mert nem engedem meg magamnak, hogy valaki jobb legyen nálam egy adott szituációban!

Minden ember életében vannak időszakok, amikor Ő, önmaga legnagyobb kritikusa, és olyan viselkedésmintákat vagy gondolatokat közvetít saját magának, amelyek akadályozhatják az előrehaladását és boldogságát.

Nekem is van ilyen pillanatom, én sem különbözöm ettől! A különbség csak annyi, hogy én már nem hallgatok arra a belső hangomra, de hallom őt.

Az, hogy valaki önmaga ellensége, az sok összetevős dolog. Oka lehet többek között az alacsony önértékelés, a negatív gondolkodásmód, a saját sikertelenségekkel, hibákkal való túlzott foglalkozás, a félénkség, az önbizalomhiány vagy a belső konfliktusok, amiket belül él meg, nem beszéli meg senkivel, mondván: mindenkinek vannak gondjai, miért terheljek másokat. Ugyanakkor Ő meghallgat mindenkit és próbálja meg is oldani mások problémáit, ezzel elodázva a saját életének rendbetételét. Ezen tényezők összessége totálisan megnehezíthetik a boldogságot, a kiegyensúlyozott életet és azt a fajta "önfejlesztést", amikor te magad iskolázod be magad valahova, mész el trénerhez, pszichológushoz, vagy olvasol önfejlesztő könyveket.

De a jó hír, hogy MINDENKI képes megváltozni. Képes meghaladni az önmaga ellen irányuló negatív gondolatokat és viselkedésmintákat, képes kikapcsolni, illetve tompítani a belső romboló hangot. Hogy kezdjünk neki? Ami a vesszőparipám, az ÖNSZERETETTEL!


Akit szeretsz, azt nem bántod

Azt segíted, motiválod, biztatod, lelkesíted. Mi lenne, ha ezt önmagaddal tennéd? Fontos, hogy figyelj Önmagadra. Akarj kitörni ebből! Fájjon annyira a kilátástalanság, hogy teljes erővel lerúgod azt a falat, amit te húztál önmagad elé. Hogyan indulj el?

  • Önmegvalósítás
  • Pozitív gondolkodás
  • Önbizalom fejlesztése

Ezek, amiket önmagad miatt megteszel, mind olyan lépések lesznek, amelyek segítenek felülkerekedni az önmagad ellen irányuló negatív hatásokon. Nem egyből történik meg, idő kell neki, de bakker, nem egy hónap alatt juttattad magad oda, ahol vagy, egy élet munkája volt. Szóval a pozitív változásnak is adj időt!
Minden szakkönyv azt írja, hogy "figyeljünk önmagunkra, ismerjük fel az esetleges negatív mintákat, és próbáljunk tudatosan pozitív változásokat tenni az életünkben".
És ez nem hülyeség!

A tudatosság, ahogy mész előre, a támogató környezet (kilépni a romboló közegből, romboló emberek közelségéből) és a szükséges segítségek (tréner, pszichológus, stb.) igénybevétele segíthet abban, hogy az önmagunk ellensége helyett az önmagunk SZÖVETSÉGESÉVÉ váljunk, és pozitív változást érjünk el az életünkben. De ez úgy nem fog menni, hogy ülsz a szarkupac tetején és sajnálod önmagadat, de nem teszel meg mindent, hogy változás legyen. Igenis dögölj bele a munkába, izzadj vért és fordíts 180 fokot az életeden. Ahogy eddig élted, az nem jó, most éld úgy, hogy nem pusztítod önmagad!

Fotó: GettyImages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás