Iskola

Vadonatúj társasjáték matematikai fejtöréshez - gyerekeknek! Otthoni és iskolai tanításra egyaránt alkalmas

Mindenkinek feladja a leckét a Pécsi Tudományegyetem és a Piatnik új matematikai társasjátéka!

A Dienes Mathlab matematikatanítási társasjátékcsomag egyszerre alkalmas otthoni és oktatási felhasználásra. A fejlesztés során szín- és formavilágában is vonzó játékkészleteket alakítottak ki, amit a gyerekek szívesen vesznek kézbe oktatási környezetben is. Ebben a komplexitásban eddig nem állt rendelkezésre a tanításban felhasználható, professzionális megvalósítású matematikai eszközkészlet.

A matematikai társasjátékcsomagnak két része van, az "Erdők játéka" és a "Ki jut a várba", ezeket úgy tervezték, hogy a tanulók használják tanulásra, ne pedig a tanár demonstrációra.

Ki jut a várba?

A Ki jut a várba? játékkal játszhatunk egyedül vagy többen, együttműködve vagy versenyszerűen. A feladat egyszerűnek tűnik: tegyük a célvándorokat a várba vagy az erdőbe – ezzel meghatározható, hogy melyik vándornak hova kell érkeznie -, majd az útszakaszok kiválogatásával és a megfelelő útjelzők felrakásával juttassuk el az összes vándort a kijelölt célhoz. A játék meglepetést fog okozni: a valóban könnyű feladatok mellett vannak benne olyanok is, amelyek igazi kihívást jelentenek.

Már több mint 2000 példányban adtak el a társasjátékból

A PTE fenntartója, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány tavaly 120 millió forinttal támogatta az egyetem  kutatói pályázatát (Proof of Concept), amelynek célja a pécsi egyetemen születő szellemi termékek mielőbbi hasznosítása a piaci, gazdasági környezetben. Ezek között az egyik támogatott pályázat volt a Dienes MathLab.

A játékok 2022 szeptemberében forgalomba kerültek a Piatnik Kft. értékesítési rendszerében, és már az első negyedévben több mint 2100 darabot értékesítettek belőlük.

A közlemény kitér arra, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezdeményezésével a játékkészleteket 1000 példányban kiosztották 50 magyar nyelven tanító iskolának (belföldön és a határontúli területeken), valamint továbbképzést tartottak a programban oktató tanároknak.
A fejlesztés a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton kiemelt elismerésben részesült.

Forrás: MTI 2023. március 25.
Kezdőkép: Gettyimages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás