Iskola

8 fővárosi nevezetesség, amit látni kell a budapesti osztálykiránduláson

A budapesti osztálykirándulás időintervalluma sajnos meglehetősen szűkös (maximum 6-7 óra, a gyerekek nemigen bírják tovább, hiába szeretnének az osztályfőnökök ennél is többet gyönyörködni a főváros szépségében).

Összegyűjtöttük a legfontosabb nevezetességeket, amiket érdemes az osztállyal felkeresned. Egy nap alatt ez nehezen fog menni, de a következő csodálatos helyszínekből érdemes válogatni:

A Budai Vár és a Halászbástya

A XIII. században épült vár nemzetünk egyik legismertebb szimbóluma, melyet látnia kell a gyerekeknek. Az ősi épületek közt sétálva megelevenednek a korábban csak a történelemkönyvekből ismert török idők küzdelmei. Az is eszünkbe juthat, mikor a tatárjárás idején IV. Béla a budai várba helyezte át a királyi udvart.

A Halászbástyán állva pedig olyan pompás panoráma vár rátok, amit a lelkes diákok is elmesélnek majd a szüleiknek! Az ősi bástyáról beláthatjátok csaknem az egész Budapestet.

A kirándulás még különlegesebb lesz, ha siklóval közelítitek meg ezeket a csodálatos épületeket!

Az Országház és a Margit-sziget

Az 1904-ben neogótikus stílusban épült Parlament hazánk egyik leggyönyörűbb történelmi emléke, ami a diákoknak is tetszeni fog a budapesti osztálykiránduláson.

Sétáljatok utána egyet a Duna partján, és gyönyörködjetek a hullámok közt ringatózó hajókban. Akár egy sétahajózást is kipróbálhattok, ha belefér a program időrendjébe.

A másik lehetőség pedig egy séta a Margit-szigetre, ami innen mindössze pár perc séta. A gyerekek imádni fogják a japán kertet, a parkban lévő állatokat és a természet nyugalmát.

Minden egész órában megcsodálhatjátok a zenélő szökőkút dallamait és a magasba szökő vízformációkat!

Szent István Bazilika

Az ország legszebb és egyben legnagyobb templomáról beszélünk, mely 1891 és 1905 között épült. Nemcsak a klasszicista stílusjegyek és a 91 méteres kupola miatt csodálatos, de egy egyedülálló történelmi ereklye miatt is nevezetes. Itt őrzik Szent István mumifikálódott jobb karját.

A helyszín különösen alkalmas arra, hogy a legjobb töris diák tartson egy rövid kiselőadást Szent Istvánról és a kereszténység felvételének magyar hatásairól.

A Városliget csodái: a Hősök tere és Vajdahunyad vára

A Világörökség részét képező Hősök tere a főváros legnagyobb tere, mely a Városliget nyugati oldalán található.

Itt láthatjátok a legnagyobb magyar hősöket. A budapesti osztálykirándulások egyik legfontosabb állomása ez, ahol a Milleniumi emlékmű tetején feltűnik Gábriel arkangyal, a talpazaton pedig Árpád fejedelem alakja jelenik meg (a többi honfoglaló fejedelmet is felfedezhetitek a vérszerződés korából).

A bal oldali oszlopcsarnokban a híres magyar királyok pantheonjába nyerünk betekintést. Itt láthatjuk például Szent Istvánt, Szent Lászlót, Nagy Lajost és Károly Róbertet.

A jobb oldali oszlop alakjai között szerepel többek között Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc, Mátyás király és Hunyadi János. (A legendás történelmi személyiségek szoborcsoportja szinte kiált néhány zseniális kiselőadásért!)

A szobrok megtekintése után az osztállyal a Szépművészeti Múzeumot is megnézhetitek (egyelőre csak kívülről, hiszen a felújítási munkálatok miatt majd csak 2018-ban léphetünk be a legendás falak közé).

Ezután érdemes megmutatni a diákoknak a gótikus-romantikus hangulatú Vajdahunyad várát, melyen számos különböző építészeti hatás figyelhető meg.

Végül sétálhattok is egy kicsit a városligeti tó partján, mielőtt ismét felszállnátok a kirándulóbuszra.

A Dohány utcai Zsinagóga

A Budapest VII. kerületében lévő épület nemcsak Magyarország, hanem egész Európa legnagyobb zsinagógája.

Gyönyörű épületét a diákok is álmélkodva figyelik majd. Ez a helyszín kiválóan alkalmas arra, hogy megismerjék a magyar zsidóság történetét.

A Sulitúra weboldalon további budapesti osztálykirándulás ötleteket és szállásokat is találhattok.

Kellemes kulturális kalandokat és élményekben gazdag budapesti osztálykirándulást kívánunk!

A képek forrása a Wikipédia:
Halászbástya

Szent István Bazilika
Hősök tere

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás