Iskola

A francia oktatási miniszter levele a pedagógusokhoz az országot ért terrorista támadás kapcsán

Amikor a francia oktatási miniszter, Najat Vallaud-Belkacem január 7-én levelet írt a tanároknak, még nem tudhatta, hogy a nem csak Franciaországot, de egész Európát és a világot is megrázó terrorista támadás 17 áldozatot követel majd. A tragikus végkifejlet tükrében még élesebben csengenek a szavai, ajánljuk minden pedagógus, szülő és minden döntéshozó figyelmébe.

Kedves Hölgyem/Uram!

A Charlie Hebdo hetilap elleni halálos támadás a Köztársaság szívét érte.

A Köztársaság legfontosabb értékeit célozták meg, hiszen a véleménynyilvánítás szabadsága minden szabadságjog alapja; a lelkiismereti szabadság és a mások véleményének tiszteletben tartása azok az elvek, amelyek az együttélést lehetővé teszik számunkra.

Az iskola feladata, hogy életre keltse és továbbítsa a Köztársaság értékeit és elveit. A Köztársaság a kezdetektől az iskola küldetésének tekinti az állampolgári nevelést és az olyan alapvető értékek továbbadását, mint a szabadság, az egyenlőség, a testvériség és a szekularizmus.

A Köztársaság Iskolája a diákok számára a kölcsönös tolerancia és a tisztelet kultúráját közvetíti. Minden diák megtanulja elutasítani az intoleranciát, a gyűlöletet, a rasszizmust és az erőszak minden formáját.

Az iskola a Szabadságra nevel: a lelkiismereti szabadságra, a véleménynyilvánítás szabadságára és arra, hogy mindenki szabadon megválaszthatja, hogyan ad értelmet az életének; a mások iránti nyitottságra és a kölcsönös toleranciára.

Az iskola az egyenlőségre és testvériségre tanítja a diákokat azáltal, hogy arra oktatja őket, hogy mindannyian egyenlők. Az iskola, azáltal, hogy mindenkit megkülönböztetés nélkül kezel, lehetővé teszi számukra, hogy valóban megtapasztalják ezeket az értékeket.

Hazánkat nemzeti egységbe kovácsolja e pillanatban az a megpróbáltatás, amivel szembenézünk, ezért az iskolának minden eddiginél jobban kell tükröznie a Köztársaság eszméjét.

Mindenkit arra kérek, hogy reagáljon pozitívan a tantermekben előforduló igényekre vagy véleménynyilvánításra, és ehhez, amennyiben igénylik, minden, a minisztérium rendelkezésére álló pedagógiai forrást a rendelkezésükre bocsátunk. 


Személyes elkötelezettségüket köszönöm és biztosíthatom, hogy küldetésüket teljes mértékben támogatom.

Párizs, 2015. január 7.

Najat Vallaud-Belkacem

 

A levelet itt olvashatja.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás