Iskola

Állópadot az osztálytermekbe!

Azok, akik attól tartanak, hogy a sok ülés árt a gyerek egészségének, most fellélegezhetnek: külföldön egyre inkább terjed az állópados osztálytermi megoldás, amely segít abban, hogy a gyerekek többet mozogjanak, ezáltal egészségesebbek legyenek.

“Rengeteg tanulmány létezik azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a felnőttekre a munkahelyeken az álló munkaállomás. Úgy néz ki, a többség energikusabb, frissebb és nyugodtabb, ha többet áll és kevesebbet ül napközben” – mondja a kutatást vezető Karl Minges, a Yale School of Nursing doktorandusza. “A diákok körében ez a módszer még ennél is természetesebb: a gyerekeknek egyszerűen kényelmesebb, ha többet mozoghatnak tanulás közben. Az állópad nem csak az egészségükre van jótékony hatással, de a szellemi teljesítményük is javul: hosszútávon egyszerűen aktívabbak lesznek” – teszi hozzá a szakember a Pediatrics című szaklapban publikált kutatás kapcsán.

Minges és kollégái nyolc különböző nemzetközi kutatás eredményeit vetették össze. Ezekben a kutatásokban 5 és 18 év közötti gyerekek szerepelnek, akik olyan állópadban tanulhattak, ami adott esetben az ülést is lehetővé teszi pihenés gyanánt. Kiderült, hogy jelentősen – 31 százalékkal – növekedett azoknak a diákoknak a száma, akik álltak, amikor választani lehetett.

Más eredmények azt mutatják, hogy az állópados diákok naponta egy órával kevesebb tévét néztek és számítógépeztek, mint ülőpados társaik. “Ezek a gyerekek több időt töltenek sétálással és más fizikai aktivitással is” – mondják a szakemberek, akik szerint érdemes volna minél több iskolában választható opcióként bevezetni az állópados rendszert.

 

Fotó innen

 

A Kölöknet ajánlja

Tekerjetek a hatodik oldalra! Padok helyett szobakerékpárok

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás