Iskola

Az Ön iskolájában nagy probléma a lemorzsolódás?

A Tempus Közalapítvány online kérdőíves felmérést indít az iskolai lemorzsolódás témájában egyrészt az iskolában dolgozó pedagógusok, másrészt az egyéb olyan intézmények szakemberei körében, akik kapcsolatba kerülnek kiesés által veszélyeztetett vagy már lemorzsolódott fiatalokkal.

Az Ön iskolájában nagy probléma a lemorzsolódás?

Gyermekjóléti szolgálatnál dolgozik és sok iskolából kieső fiatallal kerül kapcsolatba?

Más okból találkozik az érintett fiatalokkal?

Ön szerint meg lehetne előzni a végzettség nélküli iskolaelhagyást?

Fel lehet ismerni az előjeleit annak, ha egy tanuló veszélyben van a kiesés szempontjából?

Ossza meg velünk, hogy Ön szerint mit lehetne tenni ez ellen!

A felmérés a Tempus Közalapítvány jelenleg futó nemzetközi projektjének része, amelynek keretén belül több iskolában fognak a lemorzsolódás megelőzését célzó új módszereket tesztelni a következő másfél évben. A cél egy iskolában is alkalmazható, nyilvánosan elérhető módszertár létrehozása, amely a későbbiekben segítheti a veszélyeztetett fiatalok támogatását és a tanulók megtartását.

A téma most különösen aktuális, hiszen a köznevelési törvény módosítása pedagógiai szakmai szolgáltatásként előírja 2015. január 1-étől a  lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók támogatásához kapcsolódó korai jelző- és pedagógiai támogató rendszer működtetését, illetve az adatszolgáltatást a veszélyeztetett fiatalokra vonatkozóan.

A Pedagógus felmérés pedagógusok, gyógypedagógusok, szociálpedagógusok, pszichopedagógusok számára készült, hogy megismerjék az iskolában dolgozók személyes tapasztalatait, véleményét. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a probléma megoldása nem pusztán az iskolák feladata, azt széles körű szakmai összefogással, közös tudásmegosztással és együttműködéssel lehet a leghatékonyabban orvosolni.

Ezért készült a Segítő szakember felmérés, amelynek kitöltésében többek között a munkaügyi központok, családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok, nevelési tanácsadók, gyámhatóságok, kortárs-segítő vagy egyéb civil szervezetek munkatársainak, pszichológusoknak, ifjúsági bűnelkövetőkkel foglalkozóknak, védőnőknek, gyermekorvosoknak és egyéb szakembereknek a válaszaira számítanak.

A kitöltési határidő mindkét esetben 2015. június 30.

A felmérés eredményeit 2015 őszén teszik közzé a www.crocoos.tka.hu honlapon.

További információ

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás