Iskola

Finnországban ismeretlen a buktatás intézménye

Évek óta 300-350 000 tanulót buktatnak meg az iskolák félévben, okkal, vagy ok nélkül. (Állítólag nevelési céllal.) Buktatnak ifjúsági válogatott tanulót testnevelésből, mert nem vetkőzött le testnevelési órán. Buktatnak rockzenész-tanulót énekből – juttatta el közleményét az Országos Sajtószolgálathoz a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért.

Az iskolák 2015. január 23-ig értesítik a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről. A szülők kifogásolják, hogy nem engedik javítani, ha a gyermekük bukásra áll félévben, azt mondják, nincs idő rá, miért nem tanult eddig…

 

 

A nyolcadikosok továbbtanulási esélyeit rontja, ha fegyelmezési vagy motivációs céllal félévben megbuktatják őket, mert a félévi elégtelen osztályzat miatt nem veszik fel a tanulókat a középiskolába, hiába javítják ki osztályzataikat az év végére. Ha a szakiskola tanulót az első félévben megbuktatják egy tantárgyból, akkor a második félévre elvonják tőle az ösztöndíjat.

Figyelem!
 
Az első félév utolsó napját követő tizenöt napon belül az iskoláknak nevelőtestületi értekezleten el kell végezniük a pedagógiai munka elemzését, értékelését, hatékonyságának vizsgálatát. Központilag kell megvizsgálni a százezres rendű bukások okait, de egyelőre nem működik a beígért tanfelügyelet.
 

 

A köznevelési jogszabályok értelmében a buktatás Magyarországon nem kötelező. Finnországban ismeretlen a buktatás intézménye.

Egy másik álláspont

"A gyereknek az égvilágon semmi baja nem lesz, ha egy félévi vizsgát meg kell ismételnie, horribile dictu évet ismétel. Ugyanis addig érik. A tudása megalapozódik, a személyiségének és a készségeinek jut ideje érni, nyugalomban fejlődni. A bukás eredetileg nem büntetés volt, hanem egy "vissza a kályhához" jellegű, sztoikus algoritmus." Az írás teljes egészében itt olvasható.

 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás