Iskola

Baleset- és bűnmegelőzés

„Iskola rendőre” program

A szeptemberi iskolakezdéstől indítja útjára az Országos Rendőr-főkapitányság az "iskola rendőre" programot, melynek keretében minden általános iskola egy "saját rendőrt" kap. Az „iskola rendőre” közvetlen kapcsolatot tart az intézmény vezetésével, a szülőkkel és a tanulókkal, segítve a kisiskolások balesetmentes közlekedését, illetve az iskolásokat veszélyeztető más tényezők megszüntetését.

 

 

A balesetek szempontjából a gyermek gyalogosok és kerékpárosok a legvédtelenebbek. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt, akár gyalogosként vagy kerékpárosként, akár gépkocsi vagy jármű utasaként vesznek részt a közlekedésben. A tudatos magatartás kialakításában, a balesetek megelőzésében a felkészítésnek, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerepe lehet.

 Ezt a célt szolgálja a 2008. szeptember 1-jétől meghirdetett „Az iskola rendőre” program, amely alapvetően az általános iskolai oktatásra épül, és egyben elősegíti a rendőrség által a gyermekek felé irányuló baleset- és bűnmegelőzési tevékenységet.

Az iskola rendőre részt vesz a baleset-megelőzési bizottságok által szervezett, az általános iskolákat érintő kampányokban, a reggeli forgalom segítésében, a szabálytalankodók kiszűrésében. Segítséget nyújt a baleset- és bűnmegelőzés érdekében kiadott nyomtatványok, közlemények terjesztésében, a KRESZ-oktatásban és a DADA-program (Drog-Alkohol-Dohányzás-AIDS megelőző és felvilágosító program) koordinálásában. Évente egy alkalommal osztályfőnöki óra keretében előadást tart a tanulóknak baleset- és bűnmegelőzés témakörében. Részt vesz az iskola tanórán kívüli szabadidős és egyéb programjaiban is.

 Az ORFK tájékoztatása szerint az iskolarendőrök már a tanévnyitó ünnepségeken bemutatkoznak.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás