IskolaKülföldHogy csinálják máshol?

A világ 10 legiskolázottabb országa

Az elmúlt ötven év során a fejlett országokban közel 200%-kal emelkedett a felsőfokú végzettségűek aránya. A 24/7 WallSt. portál az OECD 2011-es indikátorkiadványa, az Education at a Glance alapján összeállította azon országok top10-es listáját, ahol a népesség iskolázottsága a legmagasabb. 

A lista az adott korosztályból felsőfokú végzettséget vagy felsőfokú szakképesítést szerzettek arányán alapul. Ahol két ország adata megegyezik, vagyis ugyanakkora a felsőfokú végzettségűek aránya, ott a magasabb növekedési ráta jelenti a kedvezőbb pozíciót a rangsorban. 

10. Finnország - 37%
Finnországban a felsőfok expanziója már lecsengőben van, ezt az is mutatja, hogy az elmúlt tíz évben a diplomát szerzők aránya évente alig 2%-kal nőtt. Finnország az egyike annak a két országnak (a másik Korea), ahol nem a jogi, üzleti és társadalomtudományi képzések a legnépszerűbbek. A finn fiatalok inkább tanulnak mérnöknek, vagy valamilyen alkotó tevékenységet igénylő szakmában.

9. Ausztrália - 37%
Ebben az országban nemzetközi összehasonlításban is magas a népességszám növekedése, és külön érdekesség, hogy a világ fejlett országai közül itt fordítanak a hatodik legkevesebb állami forrást a felsőoktatásra. Az iskolázottság mégis magas, és növekvő. Ráadásul nagyon sok külföldi dákot is fogad az ausztrál felsőoktatás.

8. Egyesült Királyság - 37%
Itt a felsőfokú végzettséget szerzők száma úgy nőtt 1999 és 2009 között 4%-kal, hogy közben az érintett populáció létszáma csak 3,5%-kal nőtt. Az Egyesült Királyságban is viszonylag alacsony az állami ráfordítások aránya, a teljes oktatási költségvetésnek kevesebb, mint 70%-át kapják az államtól az intézmények. 

7. Norvégia - 37%
Norvégia a GDP-jének 7,3%-át költi oktatásra, ami a világon a harmadik legmagasabb érték. Ráadásul ennek igen nagy arányát, közel negyedét a felsőfokra költi. 

6. Dél-Korea - 39%
Koreában a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya az adott populáción belül jelenleg is erőteljesen növekszik, illetve - csakúgy, mint az Egyesült Királyság esetében - a növekedés meghaladja az érintett korosztály összlakosságon belüli arányának növekedését. A szakválasztásban a humántudományok, a művészetek és a pedagógus pályák a legnépszerűbbek. 

5. Új-Zéland - 40%
Új-Zéland nem tartozik a jóléti államok körébe, a GDP-je inkább alacsony az OECD országok adatait tekintve. Ugyanakkor a népesség növekedése jelentős, és gyorsan nő a felsőfokú végzettséget szerzők aránya is. Ennek egyik oka az ország igen magas színvonalú középiskoláiban keresendő.

4. Egyesült Államok - 41%
Az USA lakossága jelentősen növekedett az elmúlt évtizedben, ugyanakkor a felsőfokú végzettséget szerzők arányának korábbi erőteljes növekedése némileg lassult. Ám még így is magas ez az érték, hogy a dobogóról végülis lecsúszott az ország. Amiben pedig kimagaslóan jók az adataik: itt van a legtöbb diplomás a teljes lakosság körében, nagyjából a jelenleg élő emberek egynegyede tanult tovább érettségi után. 

3. Japán - 44%
Japánban kiemelkedően magas az érettségizők aránya az adott korosztályban, 95%. Ilyen magas érték Európában csak Finnországban fordul elő. Ugyanakkor a felsőfok expanziója jól érzékelhetően lezajlott már, a növekedési ráta az egyik legalacsonyabb a vizsgált országok körében. Az ország dobogós helyezése pedig különösen izgalmas annak fényében, hogy Japán mindössze a GDP 1,5%-át fordítja a felsőoktatásra. 

2. Izrael - 45%
A vizsgált országok többségében a felsőfok expanziója jelenleg még gyorsul, de van néhány olyan ország is, ahol bár növekedés tapasztalható, ám lassuló ütemben. Az egyetlen oylan ország, ahol már nincs növekedés, az Izrael. 2006-ban például 46% volt a felsőfokú végzettséget szerzők aránya, szemben a legfrissebb, 45%-os értékkel. A népesség ugyanakkor igen nagy ütemben növekszik, 2000 óta 19%-kal. Izrael egyike annak a három fejlett országnak, ahol az oktatási kiadások az új évezredben GDP-arányosan csökkentek - Svédország és Írország a másik kettő.

1. Kanada - 50%
Kanadában, ahol a felnőtt lakosság fele rendelkezik befejezett felsőfokú végzettséggel, a GDP 2,5%-át fordítják az oktatásra. Az összeg nagyjából 40%-a a felsőoktatásra megy. Nagyon magas a migráns családokból származó diákok aránya az oktatási rendszerben, közel 25%. 

A legiskolázottabb országok listája, valamint a legnagyobb GDP-vel rendelkező országok listája között nagy az átfedés. Az adatokból pedig az is jól látható, hogy az utóbbi körbe tartozó országok mind viszonylag sokat fektetnek az oktatásba. A ráfordítások forrása azonban nem csak az állam, mert éppen ezen országok között találjuk azokat is, ahol a legmagasabb a magánszféra befektetéseinek aránya. 

A legfrissebb adatok mellett azonban érdemes arra is figyelni, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya hogyan változott az elmúlt években. Ezen a téren a fejlett országok már nem annyira jeleskednek, jól érzékelhető, hogy a felsőfok expanzója náluk sokkal előrébb jár. A tizes listában nem szereplő Lengyelországban azonban a felsőfokú végzettségűek aránya az 1997-es 10%-ról 2009-re 21%-ra emelkedett, ami kiemelkedően magas még a nemzetközi mezőnyben is. 

Forrás: 247wallst.com

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás