IskolaKülföld

Politológiát tanulna a norvég tömeggyilkos

Politológiai tanulmányokat kezdene Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos, miután Norvégiában a bebörtönzöttek számára is adott a lehetőség, hogy felsőoktatásban tanuljanak.

Ole Peter Ottersen, az oslói politológiai kar dékánja megerősítette, hogy a 77 ember lemészárlásáért elítélt norvég férfi felvette a kapcsolatot az egyetemmel, de hogy valóban folytathat-e tanulmányokat az intézményben, egyelőre bizonytalan. Az egyetemi vezető elmondta, Norvégiában megvan rá az elvi lehetőség, hogy egy elítélt tanulhasson, de a keretfeltételeket a börtönigazgatók határozzák meg. Ottersen hozzátette, a raboknak természetesen tilos a bejárás az egyetem épületébe, mert az biztonsági aggályokkal járna.

Breivik ugyanakkor nem fejezte be a középiskolát, ami meggátolja abban, hogy bármilyen felsőoktatási intézményben tanulmányokat kezdjen. Arra viszont van lehetősége, hogy távoktatásban egyes tárgyakat elvégezzen. A hír hallatán több egyetemi oktató is világossá tette: a tömeggyilkossal való személyes érintkezés minden formáját elutasítják.

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló Breiviket 21 évi börtönbüntetésre ítélték, miután az oslói kormányszékház közelében 2011-ben autóba rejtett pokolgépet robbantott, majd Utoya szigetén gépfegyverrel mészárolt le táborozó fiatalokat. 

Forrás: MTI

 
Címkék: hír, külföld

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó