Iskola

Meddig tart a tavaszi szünet?

Az elmúlt napokban több diák, tanár és szülő is azzal szembesült, hogy a húsvéti szünet sok éve megszokott rendje megváltozott. Húsvét után már kedden kezdődik az iskola - legalábbis a vonatkozó rendelet értelmében. Az egyes iskolák esetében persze lehetnek eltérések.

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a tavaszi szünet a húsvét előtti és utáni néhány napból áll, általában a teljes hossza kevesebb, mint egy hét. Ebben az évben viszont többen tanácstalanok, vagy éppen mostanában kapnak a fejükhöz, amikor kiderül, hogy a szünet bizony nem pontosan akkor van, mint gondolták. 

Ez a szabadságok, utazások, családi programok tervezésekor azonban nagyon nem mellékes. Miért lehet a keveredés?

Az iskolai szünetek hosszát és időpontját évről évre miniszteri rendelet szabályozza, tehát nincs előre rögzítve a dátuma. Persze vannak hagyományaink, például az, hogy a téli szünet a karácsonyhoz kapcsolódik, a tavaszi meg a húsvéthoz, vagy hogy a tanév szeptember elején kezdődik és június közepéig tart. Ám ebben az évben a rendelet úgy szól, hogy a tavaszi szünet április 5-9-ig tart, vagyis a hétfői locsolkodást követően kedden reggel már becsengetnek. 

Az iskolák jó része élt azonban azzal a lehetőséggel, amelyet egyébként ugyanez a rendelet biztosít nekik, hogy öt illetve középiskolában hat napot tanítás nélküli munkanapként használhat fel. Vannak emellett olyan intézmények is, ahol a most pluszban kiadott napokat szombati tanítással pótolják majd. Ez az oka annak, hogy egyes iskolákban tavaszi szünet lesz a húsvét előtti héten végig, máshol csak csütörtökön kezdődik, de még kedden is otthon maradhatnak a diákok, és persze van sok olyan hely is, ahol mindössze két valódi szabadnapot kapnak, a csütörtököt és a pénteket. 

 

A tanév rendje

A 2011/2012-es tanév további fontos, miniszteri rendeletben rögzített dátumait itt találják meg összegyűjtve. A Kölöknet portál fejlécében pedig hónapokra bontva - és külön az általános iskolák, külön a középiskolák vonatkozásában - kereshetőek a fontos iskolai időpontok. 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Karácsonyi könyvvásár