Iskola

Meghosszabbították a tankönyvrendelési határidőt

Április 5-ig meghosszabbította a Könyvtárellátó Kft. (Kello) a tankönyvrendelés határidejét.

Meg kellett hosszabbítani a rendelési határidőt, mert az elmúlt hetekben akadozva vagy egyáltalán nem működött a Kello informatikai rendszere.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombati közleményében mírta, hogy minden iskolába időben eljutnak a tankönyvek, és az új kerettanterveknek megfelelő kiadványok is elkészülnek a tanévkezdésre.

A sajtóban megjelent rendelési zavarokkal kapcsolatban a Kello arról tájékoztatott, hogy hogy a Könyvtárellátó információs rendszere nem omlott össze, de az egyszerre sok rendelésleadás miatt időnként lelassult. A tankönyvellátás biztonsága érdekében azonban - a tantervi reform által nem érintett, kifutó évfolyamokon - az eddigi március végi tankönyvrendelési határidőt április 5-ig meghosszabbították.

Rendelésmódosításra június 15-ig, pótrendelésre pedig szeptember 5-ig lesz lehetőség.

Az új kerettantervekhez fejlesztett könyvek engedélyezése időben lezárul. A Nemzeti alaptanterv és az új kerettanter által érintett évfolyamokon a rendelési határidő május 15-e.

A kormány a 2013-2014-es tanévtől bevezeti az állami tankönyvforgalmazás új rendszerét. A változtatás célja, hogy kizárólag oktatási és szakmai szempontok alapján történjen a tankönyvek kiválasztása és megrendelése.

A tankönyvterjesztést a Kello vette át a profitorientált cégektől, annak érdekében, hogy a tankönyvbeszerzés átláthatóbbá váljon, csökkenjenek a szülők terhei, valamint hogy a költségvetési pénzek felhasználása hatékonyabb legyen. 

A következő tanévben az első évfolyamra beiratkozott diákok ingyen kapják a tankönyveket, a kör pedig felmenő rendszerben évről évre bővül. Az állam a tankönyvtörvény alapján továbbra is fenntartja a rászorultsági alapú tankönyvtámogatást azokon az évfolyamokon, amelyekre az ingyenes ellátás még nem terjed ki.

Forrás: MTI

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás