IskolaMérés és értékelésPISA

PISA eredmények vs. boldogság

Hosszú-hosszú perceken keresztül néztem a lenti - egyébként szuper - diagramot. Amellett, hogy szomorúan állapítottam meg, hogy nagy jóindulattal is csak a középső harmad alsó részén foglalunk helyet a függőleges tengelyen, csomó egyéb dolgot feltűnt. Egyébként a vízszintes tengelyen hasonló helyen található kis országunk. 

A diagram függőleges tengelyén a PISA felméréshez kapcsolódan a teszteredményeket láthatjuk, míg a vízszintes tengelyen a diákok körében mért átlagos boldogságot, elégedettséget. 

Elsőként az tűnhet fel, hogy olyan mintha nagyon kevés összefüggés nem lenne a tanulmányi eredmények és a boldogság-érzet között. Egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a rosszabb eredményeket elérők kevésbé boldogak, vagy a jobban teljesítők szükségszerűen boldogabbak is. Nézzük csak meg Koreát, az egyik legjobban teljesítő országot – itt a legboldogtalanabbak a gyerekek. Ezzel szemben a legrosszabb eredményeket felmutató Peru a második legboldogabb ország címmel büszkélkedhet.

Az ún. fejlett országok nem feltétlenül szerepelnek a lista élén. A legjobb példa erre az Amerikai Egyesült Államok, akik nagyjából egy szinten vannak velünk – ez a tény már önmagában is meglepő.

Szerintetek mi a legérdekesebb az ábrán?

(Kattints a képre, hogy megnézd nagyban) 

Az eredeti kép és cikk itt található.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás