IskolaPedagógus

Korrupt lúzer – ez lenne "A pedagógus"?

Előrebocsátom: a szerkesztő véleménye egy igen határozott NEM. Ami mégis felvetette a címben szereplő kérdést, az az egyik ószeres portál legújabb tévéreklámja.

Lépked Baradlai tanár úr, egyenest a neten fellelt portéka, az áhított kerékpár felé, annyira belefeledkezik a látványába, hogy csak az utolsó pillanatba veszi észre, hogy az eladó nem más, mint Kerekes, a tanítványa. Kipróbálja a gépet, beleszeret, majd amikor a kamasz közli vele az árat, alkudni próbál: „Nem lehetne egy ötössel kevesebb?”. Az édesanyjuk által kreatívnak tartott szövegírók a srác válaszával ráteszik a pontot az i-re: „Itt egy ötössel kevesebb, ott egy ötössel több…”.  Azért annyi ízlésük még az alkotóknak is volt, hogy az egymás tenyerébe csapkodást már kihagyták a dologból. A színészi játék tökéletes: a kamasz flegma és magabiztos, a tanár jelentéktelen és szánalmas.

Több rétegen át lehetne döfni és forgatni a bonckést – vertikálisan és horizontálisan is –, miért nem annyira vicces ez a dolog. Szociológia, politika, pszichológia, közgazdaság – ide lehetne rángatni a témában a komplett MTA-t is, mondjanak megkésett véleményt a dologról, megszólalhatna a PDSZ, az oktatási kormányzat, valamelyik társadalom- vagy oktatáskutató intézet is – lehetne kérdezni szülőket, kollégákat, tanítványokat. Sokféle értelmezése lenne a reklámspotnak, köztük olyan is, amely már a dolog jelentéktelensége miánt sem kíván foglalkozni a kérdéssel, sőt, állítanák, kérdés sincs, csak problémagyártás. Ez csak egy vicces reklám, nem komoly fejtegetések tárgya…Egyébként meg minden – még a rossz is – kritika tovább növeli a hirdető népszerűségét...

Mégis megkövetném a pedagógusokat az ócskások nevében. Elég sokan és sokat rángatták mostanában a pedagógusokat, nem volt olyan nap, hogy a Hoffman-kommandó ne talált volna ki valamit, amivel a kétségbeesésbe, de legalábbis a bizonytalanságba kergették egyik-másik (sok) kollégát, gyereket vagy szülőt. Holott a pedagógusok kezében van (lenne) az a kulcs, amely jobb esetben a jövőbe vezető ajtót nyitja ki a gyerekeink előtt, ha már nekünk nincs rá időnk és energiánk vacakolni ezzel. Ahelyett, hogy ezzel törődhetnének, könyvet árulnak, statisztikákat készítenek, miközben lefaragják a fizetésüket, és azt mondják: rosszul látja, pont több lett, szabad idejükben portfóliókat gyártanak, ez utóbbit heteken keresztül, és nem, nem azért, mert ettől a munkájuk színvonala nő, a szempont húsba vág: vagy 25 ezer forinttal lesznek általa „gazdagabbak”. Kell a pénz kerékpárra.

Szóval ez a végtelenségig megalázott és semmibe vett szakma megy a bringa felé, aztán rezzenéstelen arccal kuncsorog egy ötösnyi könnyebbségért attól, akit éppen rá bíztak, és tegyük fel azt is, bár a film hagy némi kétséget (nem túl sokat): végül belemegy a kölcsönös kompromisszumba, és másnap bevés egy jobb jegyet a diákjának. Kell az a bringa, na.

Szumma szummárum: ha egy ország (vö. kormányzat, társadalom) nem tiszteli a pedagógusait, akkor egy ószeres sem fogja, nem beszélve a saját diákjairól, akik majd az elsuhanó autóból integetnek a szélső sávban verítékezve kerekező tanár után: vehetjük ezt sikernek is, ha messzebbre nem is jutottak, de gyorsabban haladnak, az biztos.

 
Kölöknet hozzászólások  
(8 hozzászólás) 
2015 március 09.
vera
Kedves Cikk író!
Ajánlom a reklámmal kapcsolatban megkeresni az ÖRT. Több (ennél sokkal kevésbé) sértő reklám visszahívását elérték már. Érdemes felvenni velük a kapcsolatot.
(Önszabályozó Reklám Testület www.ort.hu)
2014 május 30.
aszerk.
Kedves Tomi, ahogy olvashatja, osztjuk a pedagógusok véleményét: amúgy sincs a helyén a megítélésük, ez a reklám felér egy tökéletes antiimázskampánnyal. Az ötletgazdák jobban tennék, ha valami eredetivel állnának elő, és nem egy sokfelől szorongatott, lenézett szakmát hoznának még rosszabb helyzetbe. nem arról van szó, hogy a pedagógusok nézik-e vagy sem, hanem pl. arról, hogy pl. a diákok miként viszonyulnak a dologhoz. Van egy tippem...
2014 május 28.
Kóta András
Vili a diák meg a legújabb BMW-vel! :-))))
2014 május 28.
Vili
Nézzük a jó oldalát a dolognak a tanár úr bicivel jár be dolgozni környezet barát olcsó megoldás és csak ötösbe került!
2014 május 28.
Tomi Kerekes
Ez azért túlzás hogy egy ilyen reklám miatt höbörög a pedagógus társadalom! Ha nem tetszik nem kell nézni!
2014 május 28.
katalin hercegnő
Hát ezt a reklámot igy is lehet értelmezni meg másként is!
2014 május 28.
gyapju szem józsi
Mi a baj a kétkezi munkásokkal ők is úgyanannyit ér mint egy tanár egy ügyvéd! Mert pl a szemétszedők nélkül az utca úszna a mocsokban a nyombász a könyvkötő nélkül nem tanithatnának a tanárok az épitész nélkül nem lenne hol tanitani stb stb ... ők nem szerencsétlenek csak mindig a tanárok mert úgyebár nincs szakszervezetük és ha leállnának egyszer is akkor a város romokba dőlne
2014 május 24.
János
Nincs pedagógus társadalom, ahogy közmunkás társadalom sincs. Egyetlen korrupt rendőr sem "A RENDŐRSÉG". Hihetetlenül jó tanárok vannak, tanítanak és saját kudarcuknak érzik a diák rossz jegyét. És van rossz tanár, akinek semmi keresnivalója nincs az oktatásban, és van tanár aki az osztálypénzből lecsíp időnként egy kerékpárra valót. Van rossz tanár, aki a kapott ajándékok értéke szerint osztályoz/besorol szülőt, gyereket. Van aki a folyosón veszi diákjától a csempész cigit. Van rossz tanár, aki szülőt jelent fel becsületsértés miatt, mert indulatosan fejtette ki véleményét egy magánlevélben gyermeke minden alapot nélkülöző megszégyenítése miatt egy egész osztályközösség előtt... És van rossz szülő (nőgyógyász!!!), aki morog, hogy borravalós lett a tanári pálya is. Mindannyiuknak szól ez a reklámfilm, sajnos csak azokat üti szíven, akik valóban küzdenek, hogy a diákból ne közmunkás, ószeres legyen...
Összes hozzászólás (8) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó