IskolaPedagógusOktatáspolitika

Jóváhagyta a kormány az új közoktatási törvény tervezetét

Megtárgyalta és jóváhagyta a kormány a köznevelésről szóló törvény tervezetét. Az MTI-t arról tájékoztatták, hogy a jogszabálytervezetet a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra.

A Magyar Nemzet a birtokába került koncepció tartalmát ismertetve azt írta: bevezetik az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton, mérsékelt kötelező óraszámemelést hajthatnak végre az iskolákban, és a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekhez kötik az általános iskolai felső tagozatok működtetését.

Hoffmann Rózsa augusztus 23-án jelentette be, hogy elkészült a két új oktatási törvény koncepciója, a szükséges politikai egyeztetések lezajlottak. Az oktatási államtitkár akkori tájékoztatása szerint a változtatások a következő tanévben életbe léphetnek. Elmondta azt is, hogy országjárás kezdődik majd, amelynek keretében az érintettek megismerhetik a koncepciókat. Az új, a köznevelés rendszerét szabályozó törvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: jelenleg túlszabályozottságban vergődik a közoktatás, ezért egy lazább, keretszabályozást szeretnének, és nagyobb döntési lehetőséget adnának a szakemberek kezébe.

Hoffmann Rózsa előadásában kiemelte: orvosolni kell azt a jelenséget, hogy a köznevelési rendszert eddig piacként értelmezték, szolgáltatásnak tekintették. "Mi közszolgálatnak tekintjük, amely az állam felelősségét hordja magán" - fogalmazott.

Az intézmények fenntartásáról szólva az államtitkár azt mondta, az önkormányzati törvény koncepciója az új közoktatási törvénnyel összhangban az iskolák fenntartását az állam kezébe teszi. Ugyanakkor bizonyos paraméterek teljesülése esetén az önkormányzatok visszavehetnék a fenntartás jogát - jelezte, hangsúlyozva: állami kézbe kell venni a pedagógiai szolgáltatásokat, szakszolgáltatásokat is.

Az új közoktatási törvény koncepciójából kiemelte, hogy ezentúl a pedagógiai programokat, házirendet a tantestületek fogadnák el, és fenntartói jóváhagyásra nem lenne szükség.

A kormány első olvasatban április 20-án vitatta meg a közoktatási koncepciót, a kormányszóvivő akkor még azt közölte, hogy május közepén már a koncepció végleges változatát tárgyalhatja a kabinet.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás