IskolaPedagógus

Új módszertani ötletgyűjtemény pedagógusoknak

Milyen motivációs szerepe lehet a Skype-nak az idegen nyelvtanulásban? Hogyan dolgozható fel interaktív formában a történelem egy szelete IKT eszközök segítségével? Miképp lehet a tanulást támogató eszköz a mobiltelefon a magyar órán?

Új módszertani ötletgyűjtemény várja a Tempus Közalapítvány tematikus honlapján azokat a pedagógusokat, akik a digitális nemzedék interaktív tanulását, tanítását segítő ötleteket keresnek. A Digitális Módszertár jelenleg mintegy 60, gyakorló pedagógusok által feltöltött saját ötletet tartalmaz. A módszertár közvetlen elérhetősége: www.digitalismodszertar.tka.hu

A tanulás új felfogásában és gyakorlatában megkerülhetetlen kérdés az IKT eszközök használatához, az internet világához való viszonyulásunk. A digitális térben való megjelenés, az ott létrejövő kapcsolódások lehetővé teszik a generációs szakadékokat is átfedő – a digitális bennszülöttek és a digitális bevándorlók közötti – találkozást, egymásra hatást, az egymástól való tanulást.

A Digitális Módszertárban lévő ötletek a tanulást támogató előnyök felismerésére fókuszálva az IKT eszközök kreatív használatát, azok tanórai vagy tanórán kívüli alkalmazását mutatják be számtalan jó példán keresztül. Az ötletek közötti válogatást különböző keresési szempontok, szűrési lehetőségek is segítik.

A honlapra látogatók egy egyszerű regisztrációt követően teljes képet kaphatnak a feltöltött ötletekről: láthatják a módszerben felhasznált IKT eszközök-, illetve a módszer pedagógiai céljait, az egyes tevékenység-lépéseket, a módszer alkalmazásának célcsoportját, munkaformáját és időtartamát, a megvalósítás előnyeit és nehézségeit, adaptálási lehetőségeit, illetve az ötlethez csatolt állományokat.

2012. novemberi felhívásunk nyomán a pedagógusok által feltöltött módszertani ötleteket szakértők értékelték. A szakértők által kiemelt, ezáltal díjazásban részesülő ötletek módszertári bemutatása egy szakértői ajánlást is tartalmaz. A kiemelkedő ötletek feltöltői Digitális Pedagógus Díjat kapnak. A díjazottak a Tempus Közalapítvány magazinjának 2013. tavaszi számában, illetve a május 25-i Digitális Pedagógus Konferencián mutatkoznak be, melynek honlapján hamarosan elérhetőek az idei konferencia részletei is.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás