IskolaPedagógus

Újabb nyolc oktató kapott Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Tizenegyedik alkalommal jutalmazták Rátz Tanár Úr Életműdíjjal azokat a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokat, akik kimagasló szerepet töltenek be tárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében kedden adták át a díjakat a nyolc oktatónak. Az elismerést Laczkó László budapesti és Csordás Mihály kecskeméti matematikatanár, Krassói Kornélia budapesti és Kotek László pécsi fizikatanár, Bohdaneczky Lászlóné debreceni és Pfeiffer Ádám budapesti kémiatanár, valamint Müllner Erzsébet budapesti és Baranyai József szombathelyi biológiatanár vehette át.

A díjat 2001-ben három magyarországi nagyvállalat alapította; az Ericsson, a Richter Gedeon és a Graphisoft a kiemelkedő oktató- és tehetséggondozó tevékenységet folytató tanárok szakmai elismerésére képen. A díjakat az alapító cégek vezetői, Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója, Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke és Ali Shah, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója nyújtották át.

A kitüntetésre felterjesztetteket a díj gondozására létrehozott alapítvány (Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért) kuratóriuma bírálja el és választja ki közülük a nyolc nyertest. A zsűri elnöke Kroó Norbert akadémikus, tagjai Damjanovich Sándor, Görög Sándor és Lajos Józsefné Balázs Erzsébet.

Azok az oktatók terjeszthetők fel a díjra, akik a közoktatás 5-12. évfolyamain legalább 10 éve tanítanak biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát, tanítványaik kiemelkedő eredményeket értek el országos és nemzetközi versenyeken, valamint szakmai tudásuk, felkészültségük és oktatói tevékenységük mellett nevelőként is kimagasló teljesítményt nyújtanak, példamutató oktatói mintát képviselnek.

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez sok világhírű tudós - Wigner Jenő fizikus, Neumann János matematikus - műszaki és tudományos pályájának indulása fűződik. A matematikatanítás reformja mellett kifinomult érzéke alapján felismerte növendékei tehetségét és munkatársakként kezelte őket.

A személyenként 1,2 millió forinttal járó díjat - oktatói körökben - a tanárok Kossuth-díjaként is emlegetik, hiszen legalább akkora megtiszteltetés és egy egész élet munkájának az elismerése - hangzott el a díjátadón.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás