Iskola

Színház az egész iskola!

„A színház az iskolákba megy” programsorozat keretén belül színházat, festészetet, zenét és irodalmat visz országszerte az általános valamint a középiskolákba a Zichy Szín-Műhely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Zichy Mihály festőgéniusz halálának 110 éves évfordulójának alkalmából.

A Versek és balladák valamely ritmusban általunk... - Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival című előadásban Arany János tizenegy legismertebb balladájának keresztmetszetét láthatják a diákok XXI. századi összművészeti megközelítésben.

A Zichy Szín-Műhely színészei különleges díszletben hozzák közelebb Arany világát az iskolásokhoz, akik a festő és grafikus, az illusztrálás és a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja és úttörője, Zichy Mihály Arany-balladákhoz készített illusztrációit csodálhatják meg az előadásokon. Az országos turné május 11-én a szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskolában veszi kezdetét, majd Budapesten, Egerben és Ráckevén folytatódik, előkészítve a közoktatásban az „Arany jubileumot”, hiszen jövőre ünnepeljük, hogy 200 esztendeje született nagy költőnk. A különleges produkcióval arról is megemlékeznek a művészek, hogy Arany János 160 esztendeje vetette papírra a Pázmán lovag című történeti vígballadáját. A kuriózumnak számító, különleges előadás Arany János balladáival segít bepillantást nyerni egy méltatlanul feledett, páratlan tehetségű festőművész, Zichy Mihály világába. 

„Az irodalom, a költészet, a zene, a színművész és a festészet nagy hatású egységét hívtuk segítségül, hogy egy olyan komplex előadást mutathassunk be, amely minden korosztályt képes megszólítani szórakoztató és oktató nevelő célzattal. Az összművészeti élmény egyszerre több érzékre is hat, így közelebb viszi a műalkotások mondanivalóját a gyerekekhez. A balladák önmagukban is teljes színművet alkotnak, erős emberi érzelmeket és gondolatokat közölnek, amelyek Zichy Mihály kifejező képeivel kombinálva még érthetőbbek. Célunk Arany János művein keresztül a magyar nyelv szépségének megtartása, tovább örökítése, mindamellett pedig Zichy Mihály képzőművészeti munkásságát is szeretnénk párhuzamosan átadni” – mondta Dolmány Attila dramaturg-rendező. Dolmány Attila - aki korábban a Budapesti Kamaraszínház színművésze volt, jelenleg a Vígszínház és a Játékszín vendégművésze – nem először rendez sikeres előadást. Fellép Bacsa Ildikó, akit többek között a Radnóti Színházból, a Budapesti Kamaraszínházból, vagy a Karinthy Színházból ismerhet a közönség. Turek Miklós színész rendező, a Versszínház műfajalapítója mellett, Kövesdi László, aki a Szegedi Nemzeti Színház és a Szolnoki Szigligeti Színház után ugyancsak szabadúszóként játszik a produkcióban. Komoly szerepet kapott az előadásban Koltai Vivien pályakezdő színésznő is.

A Híd-avatás, Vörös rébék, V. László, Rozgonyiné, Tetemre hívás, Ágnes Asszony, Szondi két apródja, Mátyás anyja, Bor vitéz, Pázmán lovag és A walesi bárdok című balladákat feldolgozó produkció zenei kíséretét Szántó Katalin fuvolaművész adja. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás