IskolaTanulás

A nyelviskolák vége: így tanulj nyelvet ingyen az interneten

Nem kell nyelviskola, magántanár ma már, hogy egy nyelvet tényleg megtanuljunk. Hasznos honlapok, remek applikációk és kiváló beszélgetőpartnerek vannak a neten. Ráadásul minden ingyen is beszerezhető, de ha fizetünk is egy programért, akkor is olcsóbban jövünk ki, mint a megszokott megoldásokkal. De két dologban az internet sem hoz csodát: tanulni kell és elfelejteni a kifogásokat – írja a VS.hu

Kis kutakodás után hamar belefutottunk a neten Kőrösi Bálint népszerű blogjába, az Öt év - öt nyelv-be. A  blog egy véletlenül született, de annál nagyobb szabású terv dokumentációja Az ötlet 2009-ben jött, amikor egy albérletből költözködött ki másodmagával a blogger, a főbérlő pedig megkérdezte tőlük, hogy szeretnének-e valamit magukkal vinni.

A könyvekkel zsúfolt lakás egyik polcán megakadt a szeme egy címen: Bábeli harmónia. Ez egy interjúkötet, sok nyelvet - átlagosan 11 - beszélő emberek szerepelnek benne. A szerzője pedig az a Lomb Kató, akit az első szinkrontolmácsok egyikeként tartunk számon, és maga is 16 nyelvet használt a munkája során. "Az öt év alatt öt nyelv pedig jól hangzott" - mondta Bálint a VS-nek.

Végül a terv a blogger szerint nem sikerült, de másfelől meg szerintünk abszolút igen. Bálintnak öt nyelvről biztosan van fogalma, különböző szinteken használni is tudja az angolt, a spanyolt, a németet, az oroszt és kínait is. De az elvehetetlen hozadéka a szorgalmas tanulásnak mégiscsak a blog lett. Itt nemcsak a felhasznált módszerekről lehet olvasni meg megosztani a személyes tapasztalatokat, hanem sok-sok erőt is gyűjteni. Igen, lehetséges megtanulni egy idegen nyelvet önállóan, de úgy, hogy közben mégsem vagyunk egyedül. De hogyan?

Felmenőinknek nem lehetett, nekünk már nem kell elutazni

A neten ki sem lehet kerülni az új nyelvtanulási módszereket hirdető reklámokat. Annyi van, hogy az ember kételkedni is kezd a csodában. Részben igaz is, hogy két hét alatt semmilyen nyelven nem lehet megtanulni, de néhány szemlélet, gyakorlási lehetőség valóban új. Kísérletezni kell.

"Minden attól függ, mit szeretnél elérni" - mondja Kőrösi Bálint. Ő elsősorban beszélni szeretne egy nyelvet és nem a passzív tudását növelni. De tapasztalatai szerint nem ez az általános gondolkodás. Sokszor kérdezik, hogy milyen tankönyvet javasol, pedig mindegyik levélírónak a megszólalással van baja.

Az alapok

Először mégis nézzük meg, mit írjunk be a keresőbe, ha álmaink nyelvén egy mukkot sem tudunk.

Az egyik legnépszerűbb ingyenes nyelvtanulási platform, a megnyerő grafikával rendelkező Duolingo. Itt spanyol, francia, portugál, német és olasz nyelvleckéket vehetünk, de nemrég önkéntesek elindították magyarok részére az angolt is.

Másik népszerű hely, a nyelvtanulók Facebook-ja, a busuu, ahol már 12 nyelv közül választhatunk. Könnyen lehet kapcsolatokat építeni, aktuális nyelvtanulási mániánk szerint ismerkedni, nyelvismeretünk szintjéről helyzetjelentéseket megfogalmazni.

Ezek a programok erősen építenek a vizuális memóriánkra. Kis - az internetet jellemzően elárasztó, épp emiatt sajnos érdektelen - képek mellett tűnik fel és hangzik el az új szó. Remek, de ezzel most mennyivel vagyok beljebb? Hogyan jegyezzem meg szavakat?

Szerencsére az csuda jó dolog, hogy az emberek memóriája egyformán működik. Persze vannak erősebb és gyengébb területeink, egyikünkben jobban megragad egy kép, másikunk meg gyorsabban felidéz egy szöveget. (Erre itt van egy remek teszt, amely megmutatja, hogy vizuális, auditív vagy kinesztetikus típusba tartozunk-e).

Mert az online nyelvtanulásnak is megvannak a klasszikus elemei. Például a szótanulás. De mi lenne, ha nem rajtam, a keverési trükkjeimen és szétszórtságomon múlna, hogy melyik szépen megírt vagy előre megvásárolt szótanuló kártya kerül a kezembe? Ha valaki vagy valami számon tartaná, mi maradt meg már, és közben ismerné az agyam működését is?

Van ilyen. Ez a külsőre ronda, de annál okosabb program az Anki. Ami mindenféle adatszerű tudás megtanulását segíti, fizikai képletektől a növények latin nevéig. Az Anki, más tanulást segítő programhoz hasonlóan a Spaced Repitation Systemre, röviden az SRS-re épül. Ismert, hogy a rövidtávú memóriánkból egy bizonyos idő elteltével kiszórodik az információ. Ha viszont a kiesés előtt még párszor felidézzük az új adatot, akkor az nagyobb eséllyel kerül át a hosszútávú memóriánkba. Az Anki épp akkor mutatja újra a szókártyát, amikor tartalmát már majdnem törülte a memóriánk. Az első lecke lehet rögtön a program kezelése, akinek pedig végképp nem jön be a japán fejlesztésű Anki, tehet egy próbát a Memrise-zal is

 


 

Okosan tanítanak szavakat a magyarok

Izgalmas, magyar fejlesztésű szótanuló applikáció is létezik, a learninvisible.com. Az app komplex támadást indít a rövidtávú memóriánk ellen. Látunk leírva egy új szót, meghallgatjuk, majd utána összevethetjük a saját kiejtésünkkel is. Ez igazi újdonság. A grafika is egyedi, ezért itt tényleg meg is nézzük a képeket. Ráadásul az ujjunkra is szükség van, amikor egy szónak csak egy-egy részletét látjuk és nekünk kell lassan letörli a "párát" róla. "Célunk volt egyensúlyozni a hatékonyság és a játékosság között" - mondta el a VS.hu-nak Farkas Dániel, a learninvisible.com megálmodója.

A tanulás mikéntje, a hatékonysága megrögzötten érdekli Farkast és az app felépítését is a "memorizálási forradalom hiánya" szülte. A képek, szavak hiányos bemutatásának módszere elméleti alapon nyugszik. Kanizsa-illúziónak nevezik azt, mikor az agyunk nem látható dolgokat is lát, azaz csak részletekből látja az egész képet. Egy másik érdekes jelenséget is beépítettek a programba a fejlesztők. Az app egyik feladatában látunk egy szót, de nem tudjuk meg azonnal a jelentését. Amíg ezen gondolkodunk, már is aktivizáljuk a memóriánkat, így a később megkapott információ könnyebben megmarad az elménkben. (Ez az előteszt-hatás elmélet.) Jelenleg angol, német, spanyol, francia, olasz, finn szavakat tudunk az app-pal tanulni, de hamarosan elérhető lesz a dán, svéd, sőt a magyar verzió is.

Sok színes, nyelvtanulós játékot találunk a Mindsnacks.com-ban is. A cuki kivitelezés, a játékok gyors tempója talán picit elvonja a figyelmet a koncentrálástól, de lehet, hogy valakinek éppen erre van ráállva az agya. Az Öt nyelv - öt év blogban analóg módszerek is szerepelnek. Az egyik legizgalmasabb a Öt nyelv - öt évAz Öt nyelv - öt év blogban analóg módszerek is szerepelnek. Az egyik legizgalmasabb a mnenomika, amelyben a megtanulandó szót fokozatosan egy kis történetbe építjük be, így az elménk sokkal biztosabban fog emlékezni rá.

 

Tessék megszólalni!

Jó, ha már ismerünk valamelyest egy nyelvet, de akkor szólaljunk is meg rajta. Ennek a megvalósítása a legnehezebb dolgok közé tartozik. Nemcsak a belső frusztrációnk miatt - bár ez jelentős szeletet tesz ki -, hanem gyakorlati okból is, hogy nincs kivel diskurálnunk. Erre találták ki a beszélgetős oldalakat.

Az italki.com-on nyelvtanárokat találhatunk a világ számos nyelvén.

sharedtalk.com felülete nagyon egyszerű, itt nemcsak beszélgető-, hanem chat partnereket is találhatunk.

Izgalmas a conversationexchange.com, mert ez azt is megmutatja, hogy ki lakik a közelünkben, így akár személyesen is találkozhatunk vele.

Biztosan ingyenes a livemocha.com, ahol az emberek egymást tanítják a nyelvekre.

Áramszünet esetén vagy magányos kirándulásainkon pedig ott vagyunk társnak mi magunk. Lomb Kató módszerét, az autológiát ajánlja Bálint is. Lényege, hogy egy számunkra izgalmas témáról elkezdünk beszélni, elmesélünk hangosan magunknak egy történetet. Ha elakadunk, újrakezdjük. A módszer sokat segít abban, hogy beszédünk gördülékeny legyen.


 

Ha kínaihoz van kedvünk

 

Izgalmas motiválók

Akiknek még további lökés kell vagy a nyelvelsajátítás közben még jobban szeretnének szórakozni, azok is számos lehetőség közül választhatnak.

lyricstraining.com-on zeneszámok szövegeit kell kiegészíteni.

fluentu.com kikeresi a Youtube videókból azokat, amelyekben az éppen tanult szó szerepel. Így a szavakkal a valódi szövegkörnyezetükben találkozunk.

Ha komolyan dolgunk van egy nyelvvel, érdemes felkeresni a lang-8.com oldalát, ahol anyanyelvi beszélők javítanak ki. Hasonló, bár csak az angol fogalmazásírásban segít a hemingwayapp.com oldal.


 

Úgysem vagyunk egyformák

A nyelvtanulásról sok minden elmondható, de az, hogy olyan egyszerű mégsem.  Akármelyik jellegzetes típusba is tartozunk, a gyakran újrakezdőébe vagy hobbiból nyelvet tanulóéba, a tanulás kötelessége megmarad. Csak rövid és hosszútávon is jobb, ha ez élménnyé válik.

Ízlésünk és bátorságunk nem lehet akadály. De az ismertebb példákat se feledjük, azok is jól hasznosíthatóak. Az 5perc Angol magazin formájában is elérhető, de a személyes, közvetlen hangvételű, e-mail fiókunkba eljuttatott hírlevei is kedvet csinálnak a tanuláshoz. Hasonlóan szívélyes a hangulata, bár kivitelezése kevésbé profi Szalai Gabriella oldalának, azangoltanitas.hu-nak is.

A nyelvtanulásnak van egy olyan, mindenki által ismert mozzanata is, hogy egy másik nyelven a személyiségünk egy másik oldala hangsúlyosabb lehet, mint az anyanyelvünkön. Kőrösi Bálintnak egy sztorija is volt a jelenségről. Néhány évet Ausztráliában élt, amikor egy magyar barátja meglátogatta. Együtt elmentek a postára, ahol Bálint ügyet intézett. Miután távoztak, a barátja döbbenten jegyezte meg: “Feltűnően kedves vagy angolul.”

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó