Iskola

Több mint 111 ezer felvételiző – a gazdaságtudományok ismét vezetnek

Több mint 111 ezren jelentkeztek idén elektronikusan, az E-felvételi rendszerén keresztül a felsőoktatásba. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.

A 2016 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 111 162 fő nyújtott be jelentkezést. Közülük a legtöbben – 72 371 fő – első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 11 201 fő, felsőoktatási szakképzést pedig 6440 fő választott első helyen. A felsőfokú végzettséggel rendelkező felvételizők közül első helyen 21 150 fő jelentkezett mesterképzésre.

Ösztöndíjas képzésekre 95 883 fő szeretne bekerülni, míg az önköltséges képzési formát 15 279 fő jelölte meg elsőként. Idén legfeljebb 6 jelentkezési helyet lehetett megadni, ebből díjmentesen 3 képzést. A jelentkezési adatok alapján elmondható, hogy a felvételizők átlagosan 3,3 képzésre nyújtottak be jelentkezést.

A legtöbben első helyen a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési terület valamely szakját jelölték meg.

Első helyes jelentkezések száma a kiemelt képzési területeken, alapképzésben és osztatlan mesterképzésen:

 

A képzési területek prioritásaival összhangban a legnépszerűbb alapképzésnek első helyen a gazdálkodási és menedzsment, második helyen az óvodapedagógus, harmadik helyen pedig a mérnökinformatikus képzés bizonyult. Az informatikai képzési területről a legnépszerűbb alapképzések között a mérnökinformatikus mellett a programtervező informatikus képzés, a műszaki képzési területről pedig a gépészmérnök és a villamosmérnöki képzés is szerepel, mely a modern, tudásalapú gazdaság igényeivel áll összhangban.

A legnépszerűbb alapképzések az első helyes jelentkezések alapján:

 

 

Dinamikus növekedés a duális formában is induló képzéseken

Növekedett a duális formában is induló képzésekre való jelentkezések száma. Az új képzési forma 2015. szeptemberi indulását követően mind a képzési formát meghirdető intézmények és képzéseik száma gyarapodott, mind az abba bekapcsolódó partner vállalatok száma is.

Érdekességek az E-felvételiről

A tavalyi évhez hasonlóan az idei eljárásban is kizárólag elektronikusan lehetett jelentkezni. Az elektronikus ügyintézés elterjedését az ügyfélkapus hitelesítések számának további emelkedése is alátámasztja: míg tavaly az e-felvételizők fele választotta ezt a megoldást, addig idén már a jelentkezők 58%-a hitelesített ügyfélkapuval.

Az első véglegesített jelentkezés (ami után már nem történt módosítás) 2015. december 24-én 11:55-kor érkezett, vagyis a leglelkesebb felvételiző valószínűleg már felkészülve várta a képzések meghirdetését. 2016. február 15-én 23:52-kor regisztrált az utolsó jelentkező, aki még véglegesítette jelentkezését. Az eljárás folyamán eddig több mint 750 000 dokumentum érkezett be.

Mi történt a jelentkezési határidőtől mostanáig?

Az e-felvételik véglegesítése és a hitelesítő adatlapok benyújtása után az Oktatási Hivatal munkatársai megkezdték a beérkezett adatok feldolgozását, zajlik a jelentkezéshez csatolt, valamint a később beküldött dokumentumok kezelése is. A papíron beadott dokumentumokat először digitalizálják – több körben ellenőrzik, majd betöltik a központi felvételi nyilvántartásba.

További teendők és határidők

2016. április második felétől a jelentkezők folyamatosan elérhetik – és letölthetik – a www.felvi.hu honlap E-felvételi szolgáltatásában az ún. „Jelentkezői státuszlap”-ot, amely tartalmazza az összes információt, mind a jelentkezőről, mind pedig a jelentkezéseiről. Az ügyintézési funkciók ugyancsak április második felétől érhetők el az E-felvételiben.

Amennyiben a jelentkező valamilyen kötelező adatát nem adta meg, vagy nem küldte be azokat a dokumentumait, amelyek a jelentkezés elbírálásához szükségesek, hiánypótló felszólítást kap 2016. június 28-ig.

A jelentkezők a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (pl. felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) másolatait 2016. július 12-ig pótolhatják.

Amennyiben szükséges, egyetlen alkalommal módosítható a jelentkezési helyek sorrendje is, szintén legkésőbb 2016. július 12-ig.

A ponthatárok kihirdetése előtt, július közepétől az E-felvételiben láthatja majd minden jelentkező a felvételi összpontszámát. Amennyiben valakinek megjegyzése, észrevétele van a számított pontokkal kapcsolatban, az Oktatási Hivatal személyes ügyfélszolgálatán jelezheti azt. A ponthatárok megállapítását követően a besorolási döntést is itt nézheti majd meg valamennyi jelentkező.

A ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése: 2016. július 26.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó