Kérdések
 

Tisztelt szakértő asszony!

Unokáim nem nagyon esznek, csak egy pár ételt és azt sem sokat ! Iskolakezdés előtt áll az egyik és addig szeretném, ha ez valahogy megváltozna. Az alultápláltság határán mozog a testtömeg index.
Várom segítő jótanácsát !

Egy nagymama: H.Erzsébet
Szakértőnk válasza:

Kedves Nagymama!

Nagyon kevés az információ, így nem tudok érdemben válaszolni, de néhány szempontot tudok adni.

A gyerekkori étkezési zavart pszichológus vagy pszichiáter diagnosztizálja, ez egy komoly betegség. De ezt megelőzően fontos, hogy lássa orvos - gyerekorvos, belgyógyász- a gyerekeket, nincs-e bármilyen emésztési, vagy egyéb probléma.

Ugyanakkor bizonyos életkorokban (pl. óvodáskorban, kisiskolás korban) a gyerekek nagy részének evési problémái vannak (keveset esznek, vagy csak egy-két féle ételt hajlandóak megenni, pl.: rántott hús sült krumplival, milánói makaróni), ez idővel elmúlik. Meg kell kínálni őket többféle étellel, hátha kedvet kapnak máshoz is.

Fontos, hogy az evés ne tortúra legyen, ne erőszakoljanak semmit rájuk. A normál testsúly esetén a "rossz evés" sokszor nevelési probléma. De elképzelhető, hogy ebben az esetben van valamiféle szervi oka is, ezért érdemes első körben orvoshoz fordulniuk.

Végezetül néhány figyelembe vehető tanács:
1. Ne a felnőtt határozza meg, mennyit kell a gyereknek ennie; ha úgy érzi, jóllakott, az elfogyasztott mennyiség csak a felnőtt nézőpontjából kevés, a gyereknek éppen elegendő.
2. Két étkezés között lehetőleg ne engedjük enni a gyereket!
3. Minden gyereknek joga van arra, hogy néhány ételt ne szeressen!

Minden jót!
Peer Krisztina