Kérdések
 

Tisztelt Kölöknet!

9 éves fiunk kiegyensúlyozott, jó kedélyű, kitűnő tanuló. Szeret iskolába járni, szereti a tanító néniket, osztálytársait. Mégis már 3. éve tartó probléma, hogy ősszel náthás lesz, és az orrfolyás egészen májusig, az iskola végéig tart.

Azért kapcsolom ilyen egyértelműen az iskolához-tanuláshoz, mert kivétel nélkül minden nap, ha leülünk tanulni, orrfújással kezdi a leckeírást. Elvárásaink természetesen vannak vele szemben, aminek ő meg is akar felelni, de szerintünk ezek nem irreálisak, mivel nagyon jó képességű gyerekről van szó.

Hogy deríthetnénk ki, hogy az iskola, vagy mi okozzuk nála ezt a szorongást - már ha tényleg az? Különböző fül-orr-gégészek orrmandula-nagyobbodást, allergiát is diagnosztizáltak nála, de nem volt 2 egyforma szakvélemény, és egyik "betegség" sem jelentkezik a nyári szünetben.

Válaszukat előre is köszönöm!
Szakértőnk válasza:

Tisztelt Kérdező!

Így látatlanban nehéz válaszolni a kérdésére, de néhány szempontot tudok adni.

Fontos a gyermek orvosi kivizsgálása, ami ezek szerint megtörtént és találtak is nála orvosi problémát.Azért ezt teljesen figyelmen kívül hagyni nem szabad. Ugyanakkor lehet az allergiás megbetegedésnek is pszichés háttere.

Leveléből úgy érzem, ön szülőként inkább a lelki eredetre gondol. Ha így látja, ebben is érdemes hinni, hiszen szülőként ön ismeri legjobban gyermekét, bízzon magában. Egy 9 éves gyerekkel már lehet beszélgetni a suliról, mit szeret benne, mit nem stb.

Érdemes lehet leckeírás előtt lazítani, játszani, esetleg hagyni, hogy egyedül írja meg a leckét és aztán együtt átnézik. Egyéb szorongásoldó eszközök lehetnek: mese, játék, sport, zene. Ezeket is érdemes beiktatni az életébe, de csakis úgy, hogy ne egy újabb feladatként tekintsen rá. Fontos, hogy olyan technikákat tanítsanak neki, ami oldja a szorongást. 

A szorongás hátterében lehet egyfajta megfelelés, ami akkor is jelentkezhet, ha a szülők nem túlkövetelőek. Természetes, hogy egy gyermek meg szeretne felelni nekik, de nemcsak nekik, a tanítónéninek is. Dicsérjék sokat, erősítsék önbizalmát.

Ha továbbra is bizonytalan marad, keresse fel az illetékes nevelési tanácsadó szakembereit, ők személyesen tudnak majd segíteni.

Üdvözlettel:

Peer Krisztina

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó