Különleges helyzetek

A gyerekkori depresszióról – Gyermekpszichológia 4. rész

Bármilyen furcsán hangzik, gyermekeknél is leírtak típusos depressziókat. Ezek közel azonos formában jelentkeznek, mint a felnőtteknél, jóllehet, minden esetben van némi eltérés. A gyermekkori depresszió okai között fellelhetők környezeti és genetikai tényezők.

Hogy mikor mondjuk egy gyerekre: depressziós? A kritériumok jelenleg kevésbé szigorúak, mint húsz évvel ezelőtt, így a diagnosztizált depressziósok száma nagymértékben emelkedett. A diagnosztikakritériumok alapján a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állniuk, a mindennapok legnagyobb részében jelen kell lenniük ahhoz, hogy depresszív epizódról beszélhessünk. Rendellenességről akkor beszélhetünk, ha a tünetek eredménye szociális alkalmatlanság és kétségbeesés.

A depresszió gyermek- és serdülőkori tünetei

Levertség vagy ingerlékenység

Az érdeklődés és az örömre való képesség jelentős csökkenése, súlyos esetben teljes megszűnése

Jelentős testsúlycsökkenés vagy -gyarapodás

Alvászavar

Pszichomotoros lelassultság vagy nyugtalanság

Kimerültség vagy csökkent energiaszint

Bűntudat vagy értéktelenség érzése

A koncentráció és a figyelem csökkenése

Halálvágy, öngyilkossági gondolatok, késztetések, esetleg öngyilkossági kísérlet

A gondolkodás beszűkülhet, gyakran egy dolog körül forog

 

Sok gyerek, aki depressziós tüneteket mutat, éli a hétköznapi életét annak ellenére, hogy ez sok szenvedést okoz neki. Figyeljünk rájuk, hogy ne maradjanak szakszerű segítség nélkül.

Mi lehet a gyermekkori depresszió hátterében?

Egy depressziós gyereknek nemritkán depressziósak a szülei vagy a testvérei, ugyanakkor a dolog fordítva is működik: depressziós szülőknek gyakrabban van depressziós gyermeke. Fantasztikus azt látni, ahogyan egy csecsemő mindenáron gyógyítani akarja depressziós mamáját, mosolyt akar csalni az arcára. Az anya nem mosolyog vissza. Ez nem szándékos, egyszerűen képtelen rá. Sajnos itt is működik a tanulási mechanizmus, így ha a baba rájön, hogy minden erőfeszítése eredménytelen, felhagy a próbálkozással és maga is depresszióba süllyed.

Ki lehet-e gyógyulni a depresszióból?

A prognózis annál rosszabb, minél korábban jelentkezik a betegség. Az is fontos, hogy a depresszióhoz társul-e egyéb zavar: droghasználat, iskolafóbia, öngyilkossági késztetés. Azoknál a gyerekeknél, akiknél ezek a tünetek is megjelentek a depresszió mellett, a megbetegedés nagy valószínűséggel vissza fog térni egy később életszakaszban.

Általában csak 30-35%-ban tér vissza felnőttkorban is a betegség.

Ha az első epizód depresszió (és nem mánia), nagyobb esélye van a bipoláris betegség kialakulásának. Amennyiben prepubertás korban jelenik meg a betegség, a lefolyása súlyosabb, mint ha serdülő vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik.

A depressziós epizódokban az öngyilkosság kockázata nagyobb, ezért rendkívül fontos minden ez irányú utalást nagyon komolyan venni.

Ha a gyermek a család támogatásával követi az orvosok, pszichológusok tanácsait, nagy az esélye a gyógyulásra.

Az első rész

A második rész

A harmadik rész

mi bántja a gyerek lelkét?
 
Peer Krisztina olvasmányos, közérthető stílusban ír nemrég megjelent könyvében gyermekkori pszichés megbetegedésekről. A könyv praktikus útmutató kíván lenni a szülők, nevelők számára, hogy felismerjenek néhány lehetséges ráutaló jelet vagy épp megnyugvást leljenek egy-egy probléma kapcsán.
A könyv bemutatójára minden érdeklődőt szívesen lát a Tea Kiadó!

 

 

 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás